Noul sistem de taxare a resurselor va fi pe 20 de ani. Impozitul petrolier se va ridica la 35%, dar companiile vor beneficia de deduceri de 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul trebuie să agreeze noul sistem de taxare cu companiile petroliere pentru a nu fi dat în judecată la tribunalele itnernaţionale de arbitraj. Dacă acestea nu sunt de acord, statul are posibilitatea impunerii altor taxe
Guvernul trebuie să agreeze noul sistem de taxare cu companiile petroliere pentru a nu fi dat în judecată la tribunalele itnernaţionale de arbitraj. Dacă acestea nu sunt de acord, statul are posibilitatea impunerii altor taxe

Noul sistem de taxare a resurselor naturale va fi pe 20 de ani, faţă de zece în acest moment, iar impozitul pe activităţile de extracţie a petrolului şi gazelor naturale se va ridica la 35%, cu deduceri de 15% pentru investiţiile noi, potrivit unui document citat de Profit.ro.

Impozitul pe activităţile de extracţie se va numi „impozit petrolier“ şi va înlocui o serie de taxe temporare introduse de Guvern în 2013, respectiv taxa de 60% pe liberalizarea preţurilor la gaze şi taxa de 0,5% pe extracţie. De asemenea, din 2017 va fi eliminată şi taxa pe stâlp, de 1% din valoarea activelor, potrivit prevederilor din noul Cod Fiscal.

Astfel, din 2017, companiile de petrol şi gaze vor plăti impozitul de 16% pe profit ca orice altă firmă din România, plus impozitul petrolier de 35%. Concomitent, Guvernul va elimina o serie de facilităţi introduse în 1999, care le permit în prezent să nu achite impozit pe ţiţei şi gaze naturale şi nici comisioane vamale la export, potrivit sursei citate.

De asemenea, companiile vor plăti în continuare redevenţe. Acestea reprezintă o taxă raportată la valoarea producţiei şi se situează între 3,5% şi 13,5% pentru ţiţei şi între 3,5% şi 13% pentru gaze naturale.

Guvernul Cioloş pregăteşte în 2016 o discuţie cu toate companiile petroliere şi de gaze pentru ca noul sistem de impozitare să fie agreat de către acestea, iar statul să nu fie dat în judecată inclusiv în instanţe de arbitraj internaţional.

Acest lucru este necesar deoarece legea petrolului din 2004 specifică faptul că prevederile din acordurile petroliere sunt valabile pe toată durata acestora cu excepţia adoptării „unor dispoziţii legale favorabile“ titularului acordului petrolier.

În cazul în care petroliştii nu sunt de acord cu noul sistem de impozitare, statul are ca alternativă menţinerea acestor taxe suplimentare sau introducerea altora noi atunci când acestea vor expira.

Pe lângă Petrom – care extrage acum întreaga producţie de ţiţei a României şi jumătate din cea de gaze – şi Romgaz – care extrage cealaltă jumătate din gazele României, mai sunt direct interesaţi şi giganţii Exxon şi Lukoil, care au anunţat în ultimii ani o serie de descoperiri în Marea Neagră, dar şi MOL şi Gazprom Neft, care explorează o serie de perimetre în vestul ţării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite