Ministerul Energiei: Cota obligatorie de energie regenerabilă se va situa în 2016 la 12,15% din consumul final brut. Impactul în facturi creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România şi-a îndeplinit deja cota de energie verde stabilită de Uniunea Europeană       FOTO Shutterstock
România şi-a îndeplinit deja cota de energie verde stabilită de Uniunea Europeană       FOTO Shutterstock

Ministerul Energiei a publicat, pe site-ul instituţiei, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016, aceasta situându-se la 12,15% din consumul final, faţă de 11,9% în 2015.

Impactul în factură pentru populaţie şi IMM-uri ar putea urca de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, în urma exceptării unor consumatori mari.

„În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În perioada imediat următoare, ministerul va organiza dezbateri cu reprezentanţii asociaţiilor de producători de energie şi reprezentanţii asociaţiilor de consumatori. 

Conform Directivei nr. 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, România are de îndeplinit ca obiectiv naţional pentru anul 2020 o pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24%. Transpunerea Directivei europene în legislaţia naţională s-a făcut prin Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie dn surse regenerabile.

România a îndeplinit deja cota de 24% stabilită de Comisia Europeană pentru anul 2020. 

"În cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent şi a celor estimate a fi emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7.000 de GWh) şi a anului 2016 (circa 1.000 de GWh suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică va înregistra o creştere de la circa 35 lei/MWh la circa 43 lei/MWh", se arată în nota de fundamentare.

România sprijină folosirea energiei regenerabile prin sistemul certificatelor verzi. Producătorii de electricitate din surse regenerabile primesc un număr de astfel certificate la livrarea unui MWh în sistemul energetic naţional. Furnizorii au obligaţia de a le cumpăra, dar le introduc în facturi, astfel că în final populaţia şi companiile plătesc contravaloarea acestor certificate. 

Din cauza costurilor tot mai mari cu certificatele verzi, marii consumatori industriali au început să se plângă că le este afectată competitivitatea şi au ameninţat cu închiderea unor capacităţi şi relocarea altora. Astfel, din 2013, Guvernul a redus subvenţiile la energia verde pentru capacităţile noi şi a amânat plata unor certificate pentru producătorii aflaţi deja în funcţiune. De asemenea, Guvernul a stabilit o schemă de exceptare pentru marile companii industriale.

Acest lucru a nemulţumit, însă, producătorii de energie regenerabilă, care arată acum că există un excedent de certificate verzi în piaţă, iar producătorii nu le mai vând, astfel că suferă pierderi financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite