Liderii mediului de afaceri avertizează: ne apropiem de o criză pe piaţa forţei de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala problemă cu care se confruntă companiile este lipsa de personal calificat, numărul celor care au semnalat acest fenomen fiind în creştere faţă de anul trecut, arată rezultatele studiului „Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei“, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) în parteneriat cu agenţia de cercetare de piaţă TNS România.

Totodată, competiţia de pe s-a încins, firmele cu capital românesc remarcând în mod deosebit impactul resimţit în faţa concurenţei multinaţionalelor.

Pe de altă parte, rezultatele studiului relevă un optimism mai mare în rândul oamenilor de afaceri români, o situaţie economică generală mai bună şi chiar o deschidere a băncilor către creditare.

Fiscalitatea ridicată este considerată de companiile din România ca fiind încă o problemă în desfăşurarea activităţii lor, însă această percepţie a fost cu 15% mai puţin reclamată comparativ cu anul trecut.

În schimb, legislaţia şi costurile de producţie, mai ales cu forţa de muncă, au fost problemele percepute în creştere cu 2% faţă de anul 2015.

Învăţământul şi economia, „două linii paralele“

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a arătat - la conferinţa de prezentare a studiului - că marea problemă a industriaşilor este la capitolul lipsei de personal calificat.

„Suntem aproape de o criză în acest domeniu dacă nu ajungem să luăm măsurile necesare de redresare sau de ajustare a sistemului de învăţământ profesional.
În acest domeniu, autorităţile trebuie să ia măsuri urgente, astfel încât să existe o interacţiune între sistemul de învăţământ şi economia reală, pentru că acum sunt două linii paralele.
Reorientarea domeniilor de activitate este o urgenţă pentru că, spre deosebire de învăţământ, economia a suferit schimbări esenţiale, chiar o resetare, după ce am devenit membri ai UE“, a precizat Mihai Daraban.

Conform studiului CCIR, lipsa personalului calificat (în creştere cu 11% faţă de studiul din 2015) a fost semnalată în special în rândul companiilor din regiunile Vest şi Centru.

Studiul mai arată că 36% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaţilor.

Ce vor industriaşii

Reducerea fiscalităţii (49%), birocraţiei (14%), facilitarea obţinerii de fonduri europene (9%) şi reducerea TVA sau simplificarea procedurilor de returnare a TVA (9%) sunt principalele măsuri economice care - potrivit respondenţilor - ar conduce la îmbunătăţirea activităţii economice a companiilor din România.

Comparativ cu aşteptările din anul 2015, în 2016 companiile cred că cifra de afaceri va creşte, însă numărul angajaţilor va rămâne constant.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi CCIR sunt instituţiile cu cel mai ridicat nivel de încredere în rândul companiilor din România. Comparativ cu 2015, în 2016, creşteri semnificative înregistrează băncile (+12%), ANAF (+7%), CCIR (+5%) şi Consiliul Concurenţei (+5%).

Relaţiile cu statul: una caldă, alta rece

Conform reprezentanţilor mediului de afaceri, accesarea fondurilor europene, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor, dar şi deblocarea sau ridicarea popririlor conturilor bancare sunt cele mai dificile interacţiuni cu instituţiile statului.

Activitatea organelor de control este percepută ca fiind „incorectă şi neprofesionistă“ de 13% dintre cei intervievaţi, procentaj cu 3% mai ridicat faţă de anul 2015.

În acelaşi timp, 75% din companii apreciază reducerea impozitului pe dividende ca fiind o măsură cu un efect pozitiv asupra companiei. Pentru 35% din respondenţi, taxa pe mijloacele fixe a avut efecte negative.

În fine, promovarea mediului de afaceri românesc în străinătate este percepută ca fiind bună de 30% dintre respondenţi în 2016, cu 9% mai mult comparativ cu 2015.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 500 de firme de la nivelul întregii ţări şi reprezintă un barometru al percepţiei oamenilor de afaceri cu privire la mersul economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite