Isărescu: Şocul Brexit în România a fost nesemnificativ, dar poate fi mai mare pe viitor. BNR va avea o abordare practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şocul votului pro-Brexit asupra pieţelor financiare a fost mai degrabă emoţional, iar pe piaţa monetară aproape imperceptibil, a afirmat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, care a precizat că BNR va avea o abordare mai practică a deciziilor de politică monetară, în funcţie de evoluţia evenimentelor.

Potrivit guvernatorului, banca centrală nici măcar nu s-a gândit să intervină pe piaţa valutară, însă a atras atenţia că impactul deciziei Marii Britanii de a părăsi UE ar putea fi mai mare în perioada următoare.

Cursul leului „s-a corectat de la sine“

„Cursul s-a corectat de la sine, fluctuaţiile au fost mult mai mici decât ne aşteptam“, a declarat Isărescu la briefingul de presă după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie.

Totodată, guvernatorul spune că indicele ROBOR la trei luni s-a mişcat foarte puţin după votul britanicilor, de la 0,76% la 0,85%.

El a exemplificat că, pentru o rată lunară de 50 de euro, debitorul plăteşte suplimentar 5-6 lei pe lună.

„Mişcările au fost extrem de mici, aproape nesemnificative. De obicei, când piaţa e subţire, amplitudinile sunt mari. Deci piaţa n-a fost una plină de activitate, iar dacă şi pe una subţire amplitudinea a fost mică, impactul a fost minor“, a explicat Isărescu.

El a mai indicat şi situaţia în care incertitudinea paralizează acţiunile jucătorilor de pe piaţă, astfel că în prima zi şi în cea următoare anunţării votului pro-Brexit mişcările din piaţă au fost limitate, fără relevanţă.

Impact mai mare în perioada următoare

Isărescu a adăugat că BNR îşi păstrează aprecierile din raportul asupra stabilităţii, în care a consemnat încă din primăvară că Brexitul a reprezentat un risc major, care s-a materializat, iar impactul este pe termen mai îndelungat, nu imediat.

Acesta derivă din incertitudine, care a sporit, şi din faptul că slăbeşte spiritul european.

„Noi vom trăi în perioada următoare o slăbire a acestei ancore. Dar nu vă ascund că impactul în perioada următoare, în zilele următoare ar putea să fie mai mare“, a mai spus Isărescu.

În aceste condiţii, strategia de adoptare a monedei euro de către România va fi adaptată la condiţiile care se vor manifesta în Uniunea Europeană.

BNR va acţiona „în funcţie de evoluţia situaţiei“

Banca centrală va avea în perioada următoare o abordare mult mai practică, în contextul unor incertitudini sporite pe plan extern, după votul pro-Brexit, şi va acţiona în funcţie de evoluţia situaţiei, cu tot arsenalul pe care-l are la dispoziţie, toate instrumentele putând fi utilizate, a mai arătat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, „abordarea noastră devine mult mai practică, vedem cum evoluează lucrurile şi acţionăm cu arsenalul pe care-l avem la dispoziţie, nu avem instrumente blocate, tot arsenalul este la dispoziţia Băncii Naţionale“.

Incertitudinea, dominanta momentului

Şeful BNR a punctat că incertitudinea este dominanta momentului, nu numai în România, ci la nivel mondial, fiind sporită de votul pro-Brexit.

„Incertitudinea ne face să ne ducem în imposibilitatea de a fi mult mai concreţi. Elementul nou este această înclinaţie mult mai pragmatică, în funcţie de evoluţia evenimentelor, pentru deciziile următoare de politică monetară“.

0„Şi politicile noastre curente din perioada următoare vor avea un caracter mult mai aplicativ, vom fi foarte atenţi la desfăşurarea evenimentelor“, a subliniat Isărescu.

Inflaţia se va diminua mai lent

În ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, BNR nu a mai precizat dacă estimează reintrarea acesteia în teritoriu pozitiv după luna iunie, prin disiparea efectului reducerii TVA.

„Pentru că factorii externi, nivelul scăzut al preţurilor de import acţionează şi asupra preţurilor interne, că importurile au o pondere ridicată în PIB, noi vedem o diminuare a inflaţiei negative în lunile următoare, dar într-o măsură mai mică decât în prognozele anterioare“, a explicat Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să scadă în luna mai şi a ajuns la -3,5%, nou nivel minim istoric, de la -3,3% în aprilie, însă preţurile de cunsum au înregistrat creşteri faţă de luna precedentă, în special cele ale alimentelor.

Isărescu spune că o asemenea traiectorie a inflaţiei va influenţa o decizie a băncii centrale în ceea ce priveşte politica monetară.

„Noi trebuie să subliniem că asigurăm stabilitatea financiară, a dobânzilor şi a cursului în condiţiile date. Dacă se schimbă semnificativ, ne adaptăm parametrii de stabilitate la noile condiţii“, a punctat guvernatorul.

Următoarea şedinţă CA al BNR are loc pe 4 august, când va fi aprobat şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite