Investitorii străini, nemulţumiţi de schimbările legislative şi de fiscalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investitorii străini sunt tot mai îngrijoraţi de faptul că nu găsesc forţă de munc bine pregătită
Investitorii străini sunt tot mai îngrijoraţi de faptul că nu găsesc forţă de munc bine pregătită

Circa 50% dintre investitorii străini consideră că procesul legislativ s-a înrăutăţit, ceea ce le afectează planificarea afacerilor. 70% dintre respondenţi consideră că lipsa transparenţei şi a coerenţei politicilor, face România moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locaţii în care aceştia desfăşoară afaceri, reiese din Indicele percepţiei despre mediul de afaceri, realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).


În plus, în ciuda reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievaţi consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă, mai relevă studiul menţionat.

Această percepţie este legată de formularele ANAF D088 şi D394 privind înregistrarea şi raportarea TVA-ului, pentru că la nivel general companiile apreciază eforturile ANAF de modernizare şi digitalizare realizate cu ajutorul Băncii Mondiale.

De asemenea, se observă o creştere semnificativă a numărului membrilor FIC care consideră că procesul legislativ are un efect negativ asupra planificării afacerilor. În 2016, România a adoptat o serie de legi fără să realizeze înainte un studiu de impact şi desconsiderând uneori principiile economiei de piaţă.

Darea în plată şi legea conversiei creditelor au creat premisele a mii de procese, au ridicat probleme legate de principiul retroactivităţi aplicării legilor în România şi cel mai probabil vor avea un impact de durată asupra încrederii investitorilor în economia românească. Intervenţia statului privind preţurile în domeniul asigurărilor RCA a transmis de asemenea semnale negative către investitori.

Creşterea economică va continua

Membrii FIC se aşteaptă anul viitor la o expansiune a activităţii deoarece economia României înregistrează o creştere substanţială. Această creştere este de aşteptat să continue, deşi unii dintre respondenţi estimează că ea se va mai tempera anul viitor. Rata de creştere de 5-6% pe an este sustenabilă pe termen lung doar cu investiţii semnificative atât în sectorul public cât şi cel privat. De aceea, politicile de creştere economică nu trebuie să se bazeze exclusiv pe stimularea consumului,  consideră respondenţii la chetionar.

Numărul companiilor care cred că disponibilitatea de forţă de muncă bine pregătită începe să devină o problemă este tot mai mare, ajungând la 25%. Aceste rezultate pot fi parţial explicate de rezultatele modeste ale sistemului vocaţional de educaţie din România, de continuarea procesului de emigrare sau de lipsa de mobilitate a forţei de muncă în România.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite