Industria românească a produs cu 8,9% mai mult în iunie

Industria românească a produs cu 8,9% mai mult în iunie

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în iunie o creştere a producţiei cu 8,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, susţinută de creşterile industriei extractive şi industriei prelucrătoare, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Evoluţia vine după ce, în luna mai, industria a înregistrat o creştere de 17,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai mare avans din aprilie 2013.

Cumulat, în primele şase luni ale acestui an, producţia industrială a urcat cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Pe sectoare, industria prelucrătoare, cu contribuţia cea mai importantă în România, a produs în iunie cu 9,5% mai mult faţă de aceeaşi lună din 2016.

Industria extractivă a înregistrat un avans de 12,4%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,5%. 

Comparativ cu luna mai, producţia industrială a scăzut cu 4,9%, ca serie brută, şi cu 1,4%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Anul trecut, producţia industrială a înregistrat un avans modest, de 1,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 2,7% în 2015.

Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut (PIB) al României. 
citeste totul despre: