Importurile de gaze au scăzut la jumătate în primele 11 luni ale anului trecut din cauza liberalizării pieţei. Romgaz, prima companie afectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importurile de gaze ale României au scăzut la jumătate în primele zece luni ale anului trecut, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2012, ajungând la 1,068 milioane de tone echivalent petrol (tep), potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres.ro.

Romgaz, producătorul naţional de gaze, este una dintre primele companii afectate de acest trend. Compania s-a listat anul trecut pe bursele de la Londra şi Bucureşti în cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată de statul român, pentru ca în săptămânile următoare să publice două revizuiri ale bugetului, cu un profit aflat puternic în scădere.

În 28 noiembrie, Romgaz a publicat acel proiect de buget, pe care însă l-a retras de pe site după câteva ore, iar apoi a făcut public un nou proiect de buget. Acesta prevede venituri de 4,34 miliarde lei, cheltuieli de 3,12 miliarde lei şi un profit net de 1,02 miliarde lei.

Varianta anterioară prevedea scăderea veniturilor cu 10%, de la 4,92 miliarde lei la 4,43 miliarde lei, iar profitul net era prevăzut să scadă de la 1,4 miliarde lei la 1,27 miliarde lei.

Revizuirea bugetului a venit după scăderea puternică a cererii, atât de producţie internă, cât şi de import. Scăderea vine şi ea ca urmare a liberalizării preţurilor la producţia internă de gaze, care trebuie aliniate la cele de import. Astfel, o serie de mari consumatori s-au închis, precum combinatele InterAgro, iar alte unităţi şi-au redus drastic consumul. 

Mai puteţi citi:

Gazele s-ar putea scumpi în acest an cu 10% pentru populaţie şi cu 18% pentru industrie

Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale prevede o majorare de 10% a preţului pentru consumatorii casnici pe parcursul acestui an şi o creştere de 18% pentru industrie, însă scumpirile efective vor ţine cont de realităţile pieţei de la începutul fiecărui trimestru din 2014.

Cum se va schimba viaţa românilor începând cu 1 ianuarie 2014

În prima zi a anului 2014 intră în vigoare o serie de normative care aduc scumpiri, măriri de salarii, deschideri pe piaţa UE pentru companii şi salariaţi şi introduc un nou sistem de taxare.

Gazprom a redus cu o treime preţul gazelor pentru Ucraina

Concernul rus Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz-Ukraini au semnat, marţi, la Moscova, în prezenţa preşedinţilor rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici un act adiţional la contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale din 19 ianuarie 2009, care prevede reducerea preţului la metan până la 268 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite