Guvernul a dat undă verde pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a avizat, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax. Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada imediată şi ultimele detalii privind noua structură.

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost inclus pe agenda suplimentară a şedinţei de marţi a Guvernului, după ce în urmă cu o săptămână a fost analizat în primă lectură.

"S-a aprobat şi mai sunt unele detalii la Justiţie", a spus Ponta, întrebat dacă Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi această ordonanţă.

Guvernul va comasa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, iar atribuţiile CNVM, ale CSA şi ale CSSPP vor fi preluate până în martie de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare ASF, se înfiinţează ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată. ASF va prelua toate atribuţiile şi prerogativele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit proiectului unei ordonanţe de urgenţă a 

Guvernului.

Motivele urgenţei: criza şi „disfuncţionalităţile“

Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor. 

„Luarea acestor măsuri în regim de urgenţă se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, în care se menţin tensiunile generate de criza economică, aceste disfuncţionalităţi să submineze, prin contaminare, încrederea populaţiei în serviciile oferite de întregul sistem financiar şi în modul în care se realizează supravegherea acestora, întrucât aspectele vizate constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată“, se spune în preambulul proiectului de ordonanţă.

15 membri numiţi de Parlament

ASF va fi condusă de un consiliu format din 15 membri, dintre care un preşedinte şi trei vicepreşedinţi. Membrii consiliului ASF vor fi numiţi de Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere. 

Numirile se vor adopta la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv, a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

Comisiile reunite vor selecta candidaţiii ce urmează să fie numiţi, „exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în supravegherea sectorului financiar“. Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Întrebaţi de „Adevărul“ cum întâmpină o astfel de schimbare la nivelul instituţiilor-cheie ale pieţelor financiare, specialiştii ne-au spus că se aşteptau de mai multă vreme la comasarea supraveghetorilor, surpriza lor constând doar în caracterul de urgenţă al măsurii.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite