Guvernul a aprobat ordonanţa pentru scutirea de impozit pe profitul reinvestit de firme în utilaje şi instalaţii de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat ordonanţa prin care scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie şi menţinută, conform proiectului, până la finele lunii decembrie 2015, firmele beneficiare neputând opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective.

Aprobarea ordonanţei de urgenţă, care modifică Codul Fiscal, a fost anunţată de Guvern la finalul şedinţei de miercuri, fără alte detalii.

Conform proiectului, profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice -maşini, utilaje şi instalaţii de lucru - folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

Guvernul va aplica de la 1 iulie scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, iar aceasta va fi valabilă până la 31 decembrie 2015. Impactul bugetar estimat se ridică la 137,5 de milioane de lei, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Scutirea se va aplica doar pentru achiziţia de echipamente tehnologice - respectiv utilaje, maşini şi instalaţii de lucru, însă acest lucru nu înseamnă că vor putea fi trecute autoturismele „pe firmă“, practică întâlnită foarte des înainte de sosirea crizei. Pentru perioada 1 iulie- 31 decembrie 2014, facilitatea se va aplica pentru investiţiile realizate începând cu 1 iulie 2014.

Riscuri: impozit plus penalităţi

Măsura vine cu o serie de condiţii care vor determina o mare parte din firme să nu apeleze la ea, precum obligaţia de a menţine utilajele pentru cel puţin jumătate din durata de viaţă a acestora, sub ameninţarea  recalculării impozitului datorat, cu tot cu penalităţi.

„Nu intră sub incidenţa acestor prevederi echipamentele tehnologice transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, în cazul în care societatea beneficiară preia rezerva aferentă profitului scutit, asumându-şi astfel drepturile şi obligaţiile societăţii cedente, precum şi echipamentele tehnologice înstrăinate în cadrul procedurii de lichidare/faliment, potrivit legii“, se arată la articolul 9 al proiectului.

De asemenea, contribuabilii care beneficiază de scutirea de impozit pe profit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective, adică deducerea în primul an a cel mult 50% din valoarea utilajului.

Consultantul fiscal Emilian Duca a declarat recent, pentru „Adevărul“, că majoritatea firmelor vor ignora această facilitate din cauza condiţiilor impuse. 

„Firmele care apelează la această scutire sunt obligate să păstreze în patrimoniu respectivele echipamente achiziţionate pentru cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare, altfel vor plăti impozit şi penalităţi. Iar asta chiar dacă acestea se distrug independent de ele. Trebuie să le păzească Sfintele Moaşte, să aibă grijă să nu le distrugă“, a spus Duca. 

El a mai spus că o astfel de măsură a mai fost aplicată în 2010, iar majoritatea firmelor au ignorat-o tocmai din cauza condiţiilor impuse. „Condiţiile impuse pentru astfel de facilităţi fiscale sunt, de regulă, prohibitive. Măsura are valoare din punct de vedere politic, dar, din punct de vedere tehnic, beneficiile sunt extrem de reduse“, a mai spus consultantul fiscal.   

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a solicitat Guvernului să susţină în negocierile cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.

Fostul ministru liberal de Finanţe Daniel Chiţoiu, a declarat, în 9 ianuarie, că măsura neimpozitării profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie, odată cu cea de scădere a CAS, dacă aceasta nu va avea un impact bugetar negativ şi după discuţii pe această temă în USL şi cu FMI.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/adinavlad/impozit-reinvestit" target="_blank">View the story "impozit reinvestit" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite