Guvernul a adoptat legislaţia pentru garantarea pachetelor turistice. Dăncilă: Nu vom mai avea cazuri de români abandonaţi în diferite colţuri ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dancila FOTO gov.ro

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri legislaţia de garantare a pachetelor de servicii turistice, care transpune cu întârziere o directivă europeană, premierul Viorica Dăncilă precizând că actul normativ prevede şi procedura specială de repatriere a turiştilor români aflaţi în dificultate.

UPDATE 17.30 Actul normativ a fost adoptat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, prin transpunerea integrală a acestei directive europene se asigură garantarea pachetelor de servicii turistice în proporţie de sută la sută. 

"Cea de-a doua ordonanţă simplă adoptată se referă la garantarea pachetelor de servicii turistice. Practic, transpunem în legislaţia naţională o directivă europeană importantă în acest domeniu - este vorba despre directiva europeană 2302/2015. Este o transpunere integrală prin care se asigură garantarea pachetelor de servicii turistice în proporţie de sută la sută. Odată cu transpunerea acestei directive, înlăturăm riscurile de a fi sancţionaţi de către Comisia Europeană. Soluţiile propuse şi adoptate pentru protejarea drepturilor cetăţenilor care contractează pachete turistice sunt: poliţe de asigurare, scrisori de garanţie bancară şi un fond mutual. Aşadar, trei instrumente. Au fost discuţii cu asiguratorii care au pregătit deja un pachet de asigurare pentru agenţiile de turism şi după adoptarea acestui act normativ care transpune directiva europeană urmează faza de implementare, care presupune adoptarea unor acte normative subsidiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei.


„Un act normativ important pe care îl vom adopta astăzi se referă la garantarea pachetelor de servicii turistice, în deplină concordanţă cu directiva europeană în domeniu. Am plecat de la premisa că turistul trebuie protejat, aceasta este acum principala noastră preocupare. Românii îşi fac planuri de vacanţă, fac economii pentru a petrece câteva zile fără griji. Este datoria noastră să găsim modalităţi de garantare deplină a banilor pe care cetăţenii îi rezervă pentru zilele vacanţă”, a spus Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Potrivit ei, este un proiect discutat în detaliu cu operatorii din turism, cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi cu reprezentanţii Comisiei Europene.

„Soluţiile pe care le-am introdus în acest act normativ pe care îl discutăm astăzi, pentru ca turistul să fie 100% protejat, sunt: poliţe de asigurare, scrisori de garanţie bancară şi un fond mutual”, a declarat ea.

Potrivit premierului, ministerul Turismului a avut discuţii cu asigurătorii care au pregătit deja un pachet pentru o astfel de asigurare pentru agenţiile de turism.

Pentru că mulţi români aleg să îşi petreacă vacanţele în afara ţării, acest act normativ prevede şi procedura specială de repatriere a turiştilor români aflaţi în dificultate. „Aşadar nu vom mai avea cazuri în care românii să fie abandonaţi practic în diferite colţuri ale lumii”, a mai spus Dăncilă.

ANAT a criticat proiectul

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a criticat în termeni duri modul în care Ministerul Turismului şi ANPC au transpus Directiva europeană privind garantarea pachetelor turistice, avertizând că acest proiect de act normativ este catastrofal pentru turism şi va duce la închiderea multor agenţii.

„După două săptămâni în care reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) au continuat discuţiile cu autorităţile în vederea transpunerii Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice, Ministerul Turismului şi ANPC dau la avizat un proiect de Ordonanţă Simplă catastrofal pentru industria de turism, proiect care va duce la închiderea multor agenţii de turism, majoritatea IMM-uri, respectiv la scumpirea vacanţelor”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Reprezentanţii ANAT amintesc că, imediat după punerea în dezbatere publică a textului de act normativ la începutul lunii iulie, şi-au exprimat punctele de vedere, însă nicio recomandare a specialiştilor din turism nu a fost luată în calcul de autorităţi.

”Noul act normativ prevede şi faptul că o agenţie de turism intermediară din România, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piaţă liberă şi unică, să fie co-răspunzatoare. În acelaşi timp, dacă o agenţie intermediază produsele unor organizatori români nu va fi co-răspunzătoare. Acest lucru este discreţionar şi încalcă Directiva Europeană. Consumatorul român este protejat 100% în cazul unor încălcări contractuale ale organizatorilor, indiferent unde îşi au aceştia sediul în UE, având posibilitatea să-i reclame la Centrul European al Consumatorilor din România ori instanţelor de judecată din ţară, în baza unui Regulament European”, declară Nicolae Demetriade, preşedinte al ANAT.

Potrivit acestuia, din cauza efectelor acestui act normativ, turiştilor români le va fi foarte greu să mai găsească sejururi externe cu plecare din România şi vor fi nevoiţi să apeleze la soluţii scumpe, cu zboruri combinate şi escale, ceea ce va duce la o explozie a preţurilor vacanţelor în următoarea perioadă.

Directiva trebuia să intre în vigoare la 1 iulie

Actul normativ al Guvernului transpune o Directivă europeană care trebuia să se aplice încă de la 1 iulie. Comisia Europeană a anunţat deja statul român că poate fi amendată cu 1,9 milioane euro, plus penalităţi de întârziere, pentru că nu a transpus până la 1 ianuarie Directiva privind garantarea pachetelor turistice, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie.

„Având în vedere depăşirea termenului de transpunere, se poate declanşa procedura de infringement de către Comisia Europeană împotriva României, pentru neimplementarea în dreptul intern a prevederilor directivei şi pentru neîndeplinirea obligaţiei de transpunere a acesteia”, se arată în proiectul de ordonanţă pentru transpunerea Directivei, postat pe Ministerul Economiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite