Gurul pieţelor emergente, după o nuntă românească: „Un microunivers al juxtapunerii dintre vechi si nou, lucru valabil şi pentru investitorii de acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Mobius a povestit pe blogul său despre cea mai recentă vizită a sa în România şi a comentat perspectivele economiei locale FOTO trend-online.com
Mark Mobius a povestit pe blogul său despre cea mai recentă vizită a sa în România şi a comentat perspectivele economiei locale FOTO trend-online.com

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets, supranumit şi gurul pieţelor emergente, a scris pe blogul său despre ultima vizită în România, când a participat la o nuntă, dar şi despre perspectivele economiei. Totul este sintetizat astfel: „Petrecerea a fost un microunivers al juxtapunerii dintre vechi şi nou în Romania şi acest lucru este valabil şi pentru investitorii de acolo, pe masură ce continuă progresul spre reformă“.

„Am fost invitat în iunie să particip la nunta unuia dintre angajaţii noştri din România şi am profitat imediat de posibilitatea de a sărbători împreuna cu fericitul cuplu, de a vedea o parte diferită a României şi de a vorbi cu localnici despre viaţa de acolo. Petrecerea a fost un microunivers al juxtapunerii dintre vechi şi nou în Romania şi acest lucru este valabil şi pentru investitorii de acolo, pe masură ce continuă progresul spre reforma pieţei“, scrie Mobius pe blogul său Aventuri în lumea investiţiilor pe pieţele emergente. 

Mobius descrie drumul său până la Zalău, locul a avut loc nunta, dar şi impactul pe care l-a avut cu oraşul din provincie: „Am zburat până pe aeroportul din Cluj-Napoca; Cluj-Napoca este capitala judeţului Cluj. Zalău, destinaţia finală, este capitala judeţului Sălaj. Amândouă se află în regiunea Transilvania, care se învecinează cu Ungaria şi Ucraina. M-am întrebat de ce nu putem zbura direct în Zalău şi am aflat mai târziu că, deşi există o pista de aterizare acolo, pământul pe care a fost construită (în timpul perioadei comuniste a lui Ceauşescu) era revendicat de foştii proprietari şi trebuia retrocedat. Astăzi, este doar un câmp. Aşa că am mers cu maşina de la Cluj-Napoca la Zalău. Drumuri şerpuite ne-au condus prin peisajul muntos verde, bogat, cu ferme pe câmpiile joase aflate între vârfurile munţilor. Am putut să înteleg de ce la un moment dat exista o importantă industrie de mobilă în zonă, având în vedere abundenţa pădurilor“.

„Intrând în Zalău, am văzut câteva clădiri în paragină, dar, surprinzător, am văzut şi un imens număr de case şi blocuri nou construite. Din aceasta cauză, am fost şocat să aflu că populaţia oraşului era de doar circa 50.000 de oameni. Părea că fiecare dintre aceşti 50.000 de oameni avea un apartament sau o casă pentru sine având în vedere numărul mare de clădiri din oraş.“

Impresii asupra Zalăului 

„Înainte de nuntă am făcut un tur al oraşului, am vazut o catedrală şi câteva biserici şi am avut o discuţie animată cu şoferul nostru despre viaţa de acolo. (...) Intrând în zona industrială, prima mare fabrică pe care am văzut-o era în paragină. Şoferul ne-a spus ca era o fabrica de textile care s-a închis din cauza competiţiei chinezeşti. Apoi am ajuns la o uriaţă fabrică de anvelope, parte din reţeaua globală a unui gigant francez. Se întinde pe mai multe străzi şi funcţionează 24 de ore pe zi, în trei ture de lucru. Am vazut şi o fabrica de ţevi pentru petrol şi gaze, care arata destul de modern, cu o nouă clădire în construcţie.“

„Trecând de zona industrială, am văzut două coşuri în depărtare. Era centrala oraşului, care nu produce numai electricitate, ci şi abur şi apă caldă pentru iarnă. Gazul vine din surse locale, dar şi de la Gazprom, din Rusia, o moştenire a epocii comuniste. Dar nu e ieftin.“

Melodie cu „versuri care ar face de rusine orice filosof“

„A fost a doua nuntă la care am participat în Romania şi m-am simţit excelent. Cântăreţii erau destul de talentaţi. Melodiile lor molipsitoare aveau cele mai complexe secvenţe pe care le-am auzit vreodată, încurajându-ne să ne ridicăm şi să dansăm. (...) În timpul sesiunii de muzică tradiţională, un bariton faimos a cântat o melodie despre viaţă şi dragoste cu versuri (traduse pentru mine de un vecin de masă) care ar face de ruşine orice filosof: «ţine minte că esti doar un musafir în această lume; poţi să ai lumea la picioare şi nenumarate bogăţii, dar nu uita că nu eşti nemuritor...»“ 

Despre reformele Guvernului şi necesitatea încheirii unui nou acord cu FMI

Dincolo de tradiţiile româneşti de la nunţi, de atmosfera de acolo, Mobius prezintă în postarea sa de pe blog şi reformele pe care România le-a făcut în ultimii ani, reforme susţinute în cadrul acordului semnat cu finanţatorii internaţionali – FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. 

„Reforma şi schimbarea nu sunt întotdeauna un proces lin sau uşor, pentru că ideile vechi cu rădăcini adânci au nevoie de timp pentru a fi replantate. Pe frontul economic, recesiunea din zona euro a lovit România, dar este aşteptată o creştere pozitivă anul acesta (previziunea FMI este de 1,6% şi diferiţi analişti aşteaptă o îmbunătăţire în 2014). Banca centrală a României şi-a făcut treaba în a ajuta la stimularea creşterii, reducând rata de referinţă până la nivelul istoric de 5% în iulie, ceea ce ar putea ajuta afacerile. Trebuie subliniat în mod special că România a fost una dintre cele mai de succes ţări în implementarea reformelor macroeconomice recomandate de FMI după criza financiară din 2008, în ciuda diferitelor provocări care însoţesc de obicei măsurile de reformă. Ţara a reuşit să-şi reducă semnificativ deficitul bugetar până la sub 3% în 2012, iar contul curent a înregistrat un surplus până acum anul acesta. Este încurajator şi faptul ca guvernul nu are de gând să încetinească ritmul progresului şi urmăreşte să încheie un nou acord stand-by cu FMI pentru a continua necesarele reforme structurale, inclusiv cele privind companiile de stat. Dacă va avea succes, credem că România ar putea deveni una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din UE. Cheia este, bineînteles, abilitatea guvernului ţării de a implementa reformele necesare.“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite