Geoană: România să se pregătească, Rusia va folosi anexarea Crimeei pentru a anunţa că este vecină de platou continental cu noi
0Rusia va folosi „achiziţia“ Crimeei în curând pentru a anunţa că este „vecină“ de platou continental cu România, iar Ministerul de Externe trebuie să se pregătească de un nou posibil proces la Haga, a declarat Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului pentru promovarea poiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică şi preşedinte al Institutului Aspen România.
"Echipa de la Externe, domnul secretar de stat Bogdan Aurescu, să se pregătească pentru că Rusia va spune că este vecin de platou continental cu noi, va folosi nouă achiziţie a Crimeei", a anunţat Geoană, în deschiderea Bucharest Forum/energy.
România a câştigat în 2008 disputa de la Haga cu Ucraina privind platoul continental al Marii Negre, instanţa internaţională acordând ţării noastre peste 80% din suprafaţa disputată. Mai multe companii explorează acum platoul continental românesc, între care Petrom, ExxonMobil, Vanco şi Lukoil. Petrom şi Exxon au anunţat în anii trecuţi o "potenţială descoperire", un zăcământ estimat a avea între 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Geoană a criticat o statele europene care cooperează în domeniul energiei cu Rusia şi a dat că exemplu Bugaria, care continuă proiectul gazoductului South Stream.
"Să nu ne ascundem după copac. Există state europene vecine care se fac că nu văd anexarea Crimeei sau şantajul energetic continuu. Salut decizia Comisiei Europene de a întreba Bulgaria de ce continuă South Stream. Avem deja o dependenţă de 40% faţă de gazul rus, vrem să ajungem la 50%?", a întrebat retoric Geoană.
El a susţinut că situaţia actuală nu este "business as usual" şi că fără o economie puternică, România nu va fi suficient protejată. Iar pentru a avea o economie puternică, e nevoie de o energie puternică. "Există un avantaj pentru toată lumea. Energie mai multă înseamnă preţuri mai mici, înseamnă o economie mai competitivă", a conchis el.
Geoană a mai comparat poziţia strategică a României cu poziţiile strategice ale Israelului, Egiptului sau Coreei de Sud.