Fiscul recunoaşte că a blocat promovările pentru că nu mai are bani de salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) recunoaşte că a suspendat toate promovările din cadrul instituţiei, deoarece nu mai are fonduri pentru a plăti salariile suplimentare în cazul celor avansaţi, iar şefii din DGAF vor fi evaluaţi profesional.

„Potrivit unei adrese din data de 2.03.2017 transmise de Ministerul Finanţelor Publice Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, toate promovările în funcţie în cadrul ANAF se suspendă până la data la care bugetul MFP, prin suplimentarea alocărilor bugetare la Titlul I «Cheltuieli de personal», va putea permite asigurarea plăţii salariilor pentru toţi angajaţii”, se arată într-un comunicat al Fiscului.

ANAF a mai anunţat şi că personalul cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au intrat într-un proces de evaluare profesională până la 31 martie, ţinând cont de analiza unor indicatori de performanţă.

Anunţul vine după ce în urmă cu două săptămâni au apărut informaţii privind faptul că angajările la Fisc sunt blocate, iar avansările sunt suspendate, în timp ce sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică a fost redus de la 25% la 5%, ca urmare a lipsei de fonduri.

Aceste măsuri vin şi în contextul în care Fiscul, aflat în subordinea ministerului, se confruntă cu un deficit major de personal, mai ales la departamentele de control şi colectare.

Preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a motivat unele măsuri de austeritate prin faptul că bugetul instituţiei a fost redus în acest an faţă de nivelul din 2016.

În ceea ce priveşte reducerea sporului, premierul Sorin Grindeanu a declarat că măsura este una strict temporară şi la rectificarea bugetară vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea plăţii acestui spor la nivelul de 25% din salariul de încadrare.

De asemenea, potrivit unor informaţii, Grindeanu îl va înlocui pe actualul şef al DGAF, Petre-Dragoş Voinescu.

Premierul Sorin Grindeanu s-a declarat nemulţumit de gradul de colectare a taxelor şi impozitelor în primele două luni ale anului şi a cerut „reforma de fond” a ANAF. „Pe mine m-a interesat în primul rând care sunt măsurile pe care Ministerul Finanţelor şi ANAF le au pentru reforma structurală pe care mi-o doresc în cadrul ANAF, astfel încât gradul de colectare să fie acela pe care noi ni l-am propus pentru anul 2017”, a declarat Grindeanu, recent.

Potrivit unui comunicat ANAF, în primele două luni ale acestui an,  ANAF a colectat cu 0,9% mai puţini bani la bugetul de stat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Explicaţia oferită de reprezentanţii ANAF este că TVA a coborât la 19% de la 1 ianuarie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite