Dragnea convinge chinezii să investească în agricultură cu un test: Le pun pe masă o roşie românească
0Vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat pe investitorii chinezi din agricultură să vină în România pentru a se convinge de calitatea pământului şi a produselor autohtone, spunându-le că în vară, când speră să fie vizita, le va face cel mai bun test, şi anume să guste o roşie româneasă şi una străină.
Aflat în China, vicepremierul s-a întâlnit cu cu investitorii chinezi în agricultură, organizaţi în Asociaţia chineză pentru dezvoltare agricolă în străinătate, cărora le-a propus să vină în România pentru a gusta din produsele agricole şi a compara, astfel, calitatea legumelor şi a fructelor româneşti cu cea a produselor din alte ţări.
„Tot ce produce pământul românesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie să veniţi la vară în România şi o să vă invit să gustaţi o roşie românescă şi roşii aduse din alte ţări şi să faceţi dumneavoastră singuri diferenţa“, le-a spus Liviu Dragnea investitorilor chinezi, potrivit Mediafax.
El a explicat ulterior jurnaliştilor că oficialii români trebuie să se lupte pentru a scoate în evidenţă calitatea superioară a produselor agricole autohtone şi a atrage, astfel, investiţii.
„Am spus un mare adevăr pe care trebuie să-l conştientizăm cu toţii şi să ne batem pentru asta. Ştim că pământul din România este curat, sănătos şi foarte gustos. O roşie care e crescută în România este mai gustoasă decât orice roşie crescută oriunde în lume. Şi cel mai bun test, cel mai bun argument pentru a convinge orice firmă străină să investească în agricultura din România, să investească pentru a produce alimente, este să guste o roşie. Eu am făcut asta de multe ori, de-a lungul anilor, cu toate delegaţiile străine care veneau la mine, în Teleorman, şi nu a existat cineva care să nu constate acest lucru“, a spus Dragnea.
El a reluat şi ideea de le oferi investitorilor chinezi să guste produse agricole româneşti.
„Când ei vor veni la vară - şi sper să vină - o să fac exact ce le-am spus: o să le pun pe masă o roşie românească şi şapte, opt roşii din alte ţări, un ardei românesc, un castravete, chiar şi fructe, ca să vadă ce poate să producă pământul ăsta bogat pe care-l avem în ţară“, a explicat Dragnea.
El i-a asigurat pe investitorii chinezi că România are un potenţial agricol foarte mare, o climă favorabilă, suficiene surse de apă, specialişti în agricultură şi personal muncitor, transmiţând, ulterior, că aceştia sunt interesaţi să investească în silozuri şi în capacităţi de procesare a produselor agricole.
Vicepremierul Liviu Dragnea se află, în perioada 20-26 martie, în vizită de lucru în China, el fiind şi coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la Bucureşti, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. Comitetul a fost înfiinţat în decembrie 2013.
Mai puteţi citi:
Peste 50 de investitori străini au cumpărat pământ în Mehedinţi
Italienii, belgienii, nemţii sau francezi şi-au dezvoltat afaceri de succes pe tărâmuri mehedinţene. Aproape 10 000 de hectare de teren au fost cultivate cu viţă-de-vie sau cereale de către străinii, care au pus preţ pe pământul românesc.
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, crede este puţin probabil ca Ungaria să pună în aplicare un astfel de plan. Reacţia sa apare după ce un funcţionar al Ambasadei Ungariei la Bucureşti a dezvăluit un plan concret de cumpărare a terenurilor agricole din Transilvania, după ce de la 1 ianuarie a dispărut interdicţia pentru străini de a cumpăra terenuri în România
Senatorul PSD Mircea Geoană, responsabil cu politica externă a României, apreciază ca fiind îngrijorătoare zvonurile, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra terenuri în zona Transilvaniei.
Legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole către străini, adoptată cu scandal de Senat
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole către cetăţeni străini, în condiţiile în care restricţiile în acest sens urmează să fie ridicate la începutul anului viitor.