DOCUMENT Ponta susţine că Ordonanţa privind Fondul Suveran de Investiţii este neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta - FOTO Eduard Enea

Fostul premier Victor Ponta avertizează, cu documente, că ordonanţa adoptată ieri de Guvern, privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională, şi că liderul PSD Liviu Dragnea a avut grijă să nu-i apară semnătură nicăieri, el doar instigându-i pe alţii să-şi asume responsabilitatea acestei ordonanţe, un atac asupra economiei naţionale.

Fostul premier Victor Ponta a publicat o informare care ar fi fost prezentată în şedinţa de Guvern joi, potrivit căreia Ministerul Justiţiei a avertizat că ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională.

”ACUZ! Rechizitoriul împotriva celor vinovaţi de constituirea Fondului Suveran de Investiţii (cel mai mare jaf din avuţia României din ultimii 100 de ani) trebuie să înceapă de azi! Şi azi vă prezint primele dovezi - documentul oficial prezentat ieri 15 Noiembrie Guvernului de către Ministerul Justiţiei în care se arată că Ordonanţa este NECONSTITUŢIONALĂ! Fac precizarea că Liviu Dragnea nu a semnat nicăieri - este doar un instigator/ cei băgaţi în faţă şi care şi-au pus semnătura pe această ordonanţă (din prostie, lăcomie sau laşitate) sunt vinovaţi de subminarea economiei naţionale, trădare, abuz în serviciu şi vor petrece mulţi ani în faţa justiţiei!”, scrie Victor Ponta pe contul său de Facebook.

El publică şi documentul la care face referire.

Este vorba despre o informare transmisă de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, către Secretariatul General al Guvernului, împreună cu OUG privind Fondul Suveran de Investiţii, în care sunt menţionate avizele transmise de ministere, precizând că Ministerul Justiţiei a avizat favorabil proiectul, însă cu observaţii.

Astfel, Ministerul Justiţiei trage atenţia asupra caracterului neconstituţional al actului normativ, din următoarele motive: neîndeplinirea condiţiilor pentru situaţia extraordinară, sintagma ”fonduri suverane” este susceptibilă să creeze confuzie, derogările de la unele prevederi legale.

Ministerul Justiţiei propune ca actul normativ să fie promovat sub formă de proiect de lege, iar, ţinând cont de acest argument, Ministerul Finanţelor a propus ca decizia asupra oprotunităţii adoptării prin OUG să se ia în şedinţa de Guvern.

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care ar urma să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. 

Ulterior, vor fi stabilitate şi companiile care intră în Fond, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. 

Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din Fond sunt firme precum Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min.

Principalele puncte prezentate joi de ministrul Finanţelor, Eugen teodorovici:

• Scopul Fondului nu e privatizarea companiilor.

• Fondul va fi activ la participări în PPP şi va ajuta la finanţarea start-up-urilor, creşterea competitivităţii companiilor, crearea locurilor de muncă, dezvoltarea capitalui uman, etc.

• Vor fi respectate prevederile OUG 109 privind guvernanţa corporativă a companiilor.

• Se vor putea vinde prin listare peste 51% din capitalul firmelor, fără limită superioară căci aceasta este practica în cazul altopr fonduri şi pentru a demonstra autorităţilor UE că nu există limite bicrocratice puse de stat.

• Care sunt companiile ce vor intra în Fond se va stabili săptămâna viitoare.

• Statul avea doar doi reprezentanţi din cei 9 în conducerea Fondului Suveran.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite