Dăncilă: Formularul 600 va comasa şapte declaraţii. Ce noutăţi aduce ultima variantă de declarare a contribuţiilor pentru pensii şi sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României, Viorica Dăncilă, a precizat joi înaintea şedinţei de Guvern că Ministerul Finanţelor va face publică varianta Formularului 600 în care se vor comasa 7 declaraţii. În jurul orei 20.00 au apărut primele informaţii despre această procedură.

UPDATE   Printre noutăţi se numără faptul că de anul viitor aceste formular unic se va depune exculsiv online. Pentru anul în curs, formularul unic va putea fi depus pe suport de hârtie până pe 15 mai. Din următoarea zi, acest lucru se va putea face şi online.

"Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale datorate. Dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Virtual Privat, bonificaţia este de 10% dacă suma este achitată integral până la 15 iulie 2018. De asemenea, se acordă o bonificaţie de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 30 septembrie", se arată într-un document al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) citat de Agerpres.

Dacă declaraţia se depune pe suport de hârtie şi se plătesc obligaţiile până la 15 iulie, bonificaţia este de 5% şi de 2% până la 30 septembrie, menţionează MFP.

Conform sursei citate, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este condiţionată de plata unor contribuţii la anumite termene.

În anul 2018, până la termenul de depunere a declaraţiei unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asigurat, astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Ştirea iniţială

„Varianta acestei declaraţii unice va fi supusă dezbaterii publice, urmând să se ţină cont de cele m ai bune propuneri ce vor fi făcute”, a spus Dăncilă, precizând că astfel contribuabilii vor depune o singură declaraţie, iar CAS şi CASS vor fi plătite în funcţie de venitul pe anul curent, cu la cel estimat pe anul trecut.

Potrivit premierului, nu se vor mai face plăţi anticipate, contribuabilul putând alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, dar nu mai târziu de 31 martie 2019 pentru anul 2018.

“Contribuabilii nu se vor mai deplasa la ANAF dacă depun declaraţia unică prin Spaţiul Privat Virtual. Încadrarea ca CAS şi CASS se va face în funcţie de venitul estimate în anul curent, indifferent de ce a fost anul trecut”, a mai spus premierul.

În ceea ce priveşte persoanele cu venituri mici sau cele fără venituri, Dăncilă a spus că acestea vor fi asigurate în sistemul de sănătate 12 luni, dacă vor cotiza timp de 6 luni contribuţia minimă aferentă venitului minim de 1.900 lei, faţă de 12 luni cât era în trecut.

“Ministerul Finanţelor Publice va publica toată documentaţia”, a spus Dăncilă.

În vechile norme, Formularul 600 trebuia depus până la 31 ianuarie 2018, urmând ca plata să se facă până la 31 martie, în baza veniturilor estimate a se încasa în acest an, raportat la cele de anul trecut.

Vizate de depunerea formularului 600 erau toate persoanele care obţineau venituri extrasalariale, fie provenite din drepturi de proprietate intelectuală, fie din chirii sau arende.

Deşi obligativitatea depunerii formularului se referea strict la persoanele care obţineau venituri cumulate mai mari de 22.800 lei/an, pentru a-şi păstra calitatea de asigurat de sănătate declaraţia trebuia depusă de toate persoanele care obţineau venituri extrasalariale. Cotizaţia lunară minimă pentru CAS şi CASS ar fi fost de 665 lei pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite