Dan Vîlceanu: Vrem să eliminăm dosarul cu şină. Antreprenorii nu sunt infractori VIDEO
0Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor, a anunţat într-o conferinţă de presă noi măsuri pentru digitalziarea Finanţelor, a vorbit despre cererile de rambursare a TVA-ului, precum şi de importanţa antreprenorilor, una din temele favorite ale Guvernării Cîţu.
„Încep prin a vă expune măsurile privind digitalizarea administraţiei publice. Implementarea conceptului SAFTE. Ce presupune? Este o formă de control simplificată. E un schimb de date cu ANAF prin care eficientizăm această activitate şi se va reduce costul conformării. va creşte gradul de încredere între organul fiscal şi contribuabil. proiectul va intra în testare cu 1 septembrie 2021 şi va fi implementat începând cu 1 ianuarie 2022”, a declarat ministrul Finanţelor.
„e-factura, sistemul de facturare electronică este un proiect mult aşteptat. Este sistemul care permite contribuabililor să transmită factura către ANAF, care-l va transmite mai departe către beneficiar. Acest sistem va contribui la creşterea veniturilor către bugetul statului şi amplifică digitalizarea.
Vom implementa în primă fază un proiect pilot pentru contribuabilii care vor avea contracte cu statul, măsura implementată din septembrie 2021. Prin aceste măsuri de digitalizare eliminăm dosarul cu şină”, a declarat ministrul.
„Vor intra în PATRIMVER instituţiile publice şi MF. Există situaţii în care un contribuabil trebuia să ia adeverinţă de la ANAF pentru Primărie. Cu acest sistem instituţiile comunică între ele şi îşi iau documentele necesare. Măsura se aplică începând cu 1 martie 2022”, a mai afirmat Dan Vîlceanu.
„În perioada 1 noiembrie - 31 iulie 2021 numărul de solicitări de rambursare a TVA a fost de 179.000”, a completat Vîlceanu care a spus că acestea sunt în valoare de 27 de miliarde de lei.
Ministrul Finanţelor a mai anunţat că bugetul statului va creşte. „Prin măsurile de digitalizare eliminăm dosarul cu şină. E un lucru pe care-l vrem implementat în toate instituţiile publice”.
„Antreprenorii nu sunt nişte infractori, ci plătesc bani pentru taxe, ca să fie fonduri pentru salarii”, a mai punctat Vîlceanu.
În ceea ce priveşte datoria publică, ministrul a afirmat că, în prezent, a ajuns la 49,5%.
Noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, a depus miercuri 18 august jurământul, după ce premierul Florin Cîţu a anunţat oficial propunerea de numire în funcţie, deşi Ludovic Orban votase împotriva desemnării lui, considerând că este o propunere care prezintă "riscuri".
Riscurile la care a făcut referire fostul prim-ministru ar putea avea legătură cu dosarul de evaziune fiscală de care este vizată firma care aparţine familiei sale, dosar din care oficialul a fost însă scos după ce s-a dispus clasarea pentru fapta care l-ar fi vizat. SC Trefo SRL,firma deţinută de mama lui Dan Vîlceanu, a încheiat doar anul trecut 20 de contracte cu CET Govora şi Complexul Energetic Oltenia, companii deţinute de stat. Valoarea acestor contracte a fost în 2020 de 4,3 milioane d l ei, aproape un million de euro.
Dan Vîlceanu, în vârstă de 42 de ani, propus pentru Ministerul Finanţelor, este de profesie economist, cu licenţa, masterul şi doctoratul făcute la Universitatea de Vest din Timişoara. Încă din anul doi de facultate, a lucrat pentru firma Trefo SRL, companie care derulează contracte în domeniul energiei şi care este controlată de familia sa.
Vîlceanu a intrat în politică încă de pe băncile facultăţii, în perioada 2006 – 2009 fiind preşedintele organizaţei de tineret a PSD Gorj. A părăsit Partidul Social Democrat în 2011, trecând la PDL, formaţiune în cadrul căreia a deţinut pe rând, la nivelul judeţului Gorj, funcţiile de secretar execuiv, prim-vicepreşedinte şi preşedinte. După fuziunea PDL cu PNL, Dan Vîlceanu a rămas la conducerea organizaţiei judeţene, funcţie pe care o deţine şi în prezent.
Este la al doilea mandat de deputat, el intrând prima oară în Parliament în 2016, odată cu Florin Cîţu, pe vremea când partidul era condus de Alina Gorghiu. Vîlceanu este membru al Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, în legislatura trecută el activând şi în Comisia de Muncă.
În legislatura 2016 – 2020 şi-a pus semnătura, în calitate de iniţiator, pe 107 propuneri legislative, iar anul acesta a semnat alte 9 iniţiative.
Potrivit declaraţiei de avere, Vîlceanu deţine două terenuri intravilane în comuna Runcu din judeţul Gorj, în suprafaţă de 26.356 de metri pătraţi şi alte două terenuri intravilane în Timişoara, în suprafaţă de 2.684 de metri pătraţi. De asemenea, are două case în aceeaşi comună Runcu şi un spaţiu commercial de 1.889 de metri pătraţi în Timişoara, de pe urma căruia a încasat anul trecut o chirie de 129.881 lei. Vîlceanu deţine şi un autoturism BMW Seria 5 vechi de 10 de ani şi are în conturi puţin peste 71.000 de lei. De asemenea, liberalul deţine şi titluri de stat în valoare de 731.501 lei. Soţia lui Dan Vîlceanu, Elena, este profesoară la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu.