Procurori: Vîlceanu a fost cercetat penal pentru evaziune, spălare de bani şi grup infracţional. Dosarul a fost clasat în februarie pentru că fapta nu există
0Parchetul General transmite, într-un răspuns la o solicitare a jurnaliştilor „Adevărul”, că noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a fost cercetat penal pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, însă, în urma anchetei, procurorii au constat că faptele nu există. Cauza a fost clasată pe 8 februarie.
Parchetul General transmite, într-un răspuns la o solicitare a jurnaliştilor „Adevărul”, că noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a fost cercetat penal pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, însă, în urma anchetei, procurorii au constat că faptele nu există.
„În cauza care face obiectul interesului dumneavoastră, instrumentată de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data de 8 februarie 2021, a fost dispusă soluţia de clasare, în baza dispoziţiilor art. 16 lit. a din Codul de procedură penală - “fapta nu există”. Clasarea cauzei a vizat săvârşirea de către persoana la care faceţi referire a infracţiunilor de evaziune fiscală - art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005, spălarea banilor - art. 29 din Legea nr. 656/2002 şi constituirea unui grup infracţional organizat - art. 367 din Codul penal.
În sarcina persoanei cercetate s-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, respectiv 2008 – 2016 cele două societăţi comerciale la care era administrator ar fi evidenţiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect”, transmite Parchetul General.
Procurorii menţionează că dosarul a fost disjuns faţă de alte persoane. Potrivit surselor Adevărul, în cauză ar fi vizat şi un membru al familiei ministrului.
„De asemenea, în dosar, faţă de alte persoane, s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea acesteia la o altă structură de parchet, potrivit competenţei materiale şi teritoriale, cu privire la infracţiunile prev. şi ped. de art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005 , art. 29 din Legea nr. 656/2002 şi art. 367 din Codul penal”, transmit procurorii.
Faptele investigate în cauza disjunsă sunt evaziune fiscală prin „evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive” , spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Structura care va instrumenta dosarul este Parchetul Tribunalului Gorj.
Dosarul, la sesizarea ANAF
Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a ANAF, după controlul făcut la firma care aparţine părinţilor lui Dan Vîlceanu.
După venirea la putere a PNL, cei doi directori ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj care au realizat controlul au fost detaşaţi în alte judeţe.
“Aţi văzut o acuzaţie care nu s-a confirmat. Nu s-a întâmplat absolut nimic cu niciun angajat al ANAF. Nu e usor să fii opozant PSD într-un judeţ cum e judeţul Gorj. Nu-mi stă în caracter să mă plâng public. Vă spun doar atât: când îţi vine un angajat al ANAF şi îţi spune “nu intelegi ca am ordin de la Craiova?”, e urât”, a declarat, joi, 9 august, Vîlceanu.
Vîlceanu neagă că şi-ar folosi părinţii drept paravan
Noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a făcut precizări referitoare la controversele privind afacerile familiei, menţionând că nu îşi foloseşte părinţii drept paravan pentru a derula contracte cu statul. Afirmaţiile au fost făcute în contextul contractelor pe care firma părinţilor lui Dan Vîlceanu le derulează cu Complexul Energetic Oltenia.
“Există o companie a părinţilor mei, înfiinţată în 1997, când aveam 18 ani. Această chestiune, că aş folosi părintii paravan, nu se justifică. Să faci asta la 18 ani, trebuie să fii cel puţin precoce. În politică, acuzaţiile se fac şi fără fundament, de multe ori. În ceea ce priveşte contractele declaratate, toate, absolut toate, acele contracte nu au fost câştigate decât prin licitaţie publică. E una dintre cele mai mici companii care au afaceri cu CEO”, a declarat Dan Vîlceanu.