Cum să vă acoperiţi riscurile cu fondul mutual agricol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagubele provocate de inundaţii, secetă sau îngheţ timpuriu vor fi decontate din fondurile mutuale agricole
Pagubele provocate de inundaţii, secetă sau îngheţ timpuriu vor fi decontate din fondurile mutuale agricole

Agricultorii care sunt interesaţi să-şi asigure culturile prin intermediul noului fond mutual pentru agricultură au la dispoziţie doar o lună pentru a adera la acest fond.

Un proiect al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prevede înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

Fondul mutual pentru gestionarea riscurilor în agricultură asigură pagubele produse de secetă, inundaţii sau îngheţ timpuriu. Potrivit legislaţiei, pagubele vor fi acoperite în proporţie de 65% de Uniunea Europeană, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar 35% de către membrii acestui fond mutual, prin cotizaţiile pe care le plătesc.

Precizarea a fost făcută de către Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), în cadrul unei conferinţe de instruire şi informare a fermierilor şi a autorităţilor locale privind fondurile europene 2014-2020 alocate dezvoltării rurale.

Nicolae Popa a precizat cu această ocazie că este posibil ca în România să fie înfiinţate două fonduri mutuale şi că acum se analizează această posibilitate şi se calculează contribuţiile necesare.

Nu se vor mai da altfel de despăgubiri

Ar putea să fie mai multe fonduri, dar numai să întrunească condiţiile, adică să acopere peste 30% din suprafaţa agricolă a României. Probabil se vor înfiinţa două sau trei fonduri mutuale, este important să se înfiinţeze mai multe. Facem simulări să vedem cu cât trebuie să vină fermierii să contribuie la acest fond, atât pe hectar, cât şi pe cap de animal“, a declarat Nicolae Popa.

Reprezentantul APDRP i-a sfătuit pe fermieri să adere la acest prim fond mutual pentru riscurile din agricultură, precizând că statul nu va mai oferi alte forme de despăgubire în acest sector.

Un fond mutual este strict necesar într-un stat ca România, în care condiţiile meteo nu au o anumită ritmicitate şi cred că fermierii au înţeles importanţa înfiinţării unui astfel de fond“, a declarat recent ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Fondurile mutuale se organizează pe baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite