Creditarea va fi reluată, dar numai în Europa. În România, băncile vor relansa împrumuturile abia din toamna anului viitor, crede şeful Supravegherii din BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancherii sunt încă greu de convins să dea împrumuturi
Bancherii sunt încă greu de convins să dea împrumuturi

Creditarea nu va fi revigorată până în toamna anului viitor, întrucât băncile nu sunt dispuse să-şi asume riscuri noi în condiţiile în care va fi efectuată în 2014 o analiză a calităţii activelor în sistem, urmată de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Pe de altă parte, un studiu al Ernst&Young arată că în UE creditarea se va revigora.

"Până nu ştim ce va aduce evaluarea calităţii activelor şi rezultatele testului de stres nu văd reluarea creditării. Cred că activatea de creditare nu va cunoaşte o revigorare până în septembrie-octombrie anul viitor", a declarat joi Nicolae Cinteză, la Forumul Bancar organizat de Finmedia.

El a arătat că banca centrală nu mai poate solicita băncilor să constituie provizioane suplimentare, însă poate creşte cerinţa de capital, mai costisitoare pentru bancă decât provizionarea.

Oferta de împrumuturi continuă să scadă

Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece bănci din sistemul bancar în funcţie de active, aşteptările în ce priveşte oferta de creditare în ultimul trimestru al anului sunt în scădere pentru împrumuturi imobiliare pentru populaţie, precum şi pentru finanţarea companiilor, dar în stagnare pentru creditele de consum.

Bancherii europeni, din nou optimişti

Perspectivele pentru sectorul bancar din Europa sunt mult mai optimiste pentru anul 2014, conform unui studiu al companiei de consultanţă Ernst&Young intitulat „European Banking Barometer“.

Băncile europene estimează creşteri ale creditării în majoritatea industriilor, deşi multe dintre instituţiile bancare sunt preocupate să-şi mărească provizioanele pentru credite neperformante, din cauza operaţiunii de evaluare a calităţii activelor de către Banca Central Europeană, în cadrul planului de evaluare a solidităţii sectorului bancar din zona euro ce a început deja şi va dura timp de un an.

De asemenea, mai mult de jumătate dintre bănci se aşteaptă ca performanţele lor să se îmbunătăţească în următoarele şase luni. Sondajul arată că strategia băncilor s-a schimbat, trecând de la tactica de reducere a costurilor, la modele de business eficiente, ţintind cu încredere obiectivul de creştere a veniturilor.

Această ediţie a European Banking Barometer include răspunsurile a 184 de bănci, din 11 pieţe: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ţările Nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.
 


Băncile acoperă riscuri tot mai mari

Băncile vor înregistra în noiembrie şi decembrie o creştere foarte mare a provizioanelor, pe de o parte ca urmare a controalelor BNR la jumătate din instituţiile de credit, iar pe de altă parte ca o anticipare a reevaluării colateralului dispusă de BCE, potrivit lui Nicolae Cinteză.

"În noiembrie şi decembrie vor fi provizioane foarte mari. Procedura BCE (Banca Central Europeană - n.r.) de anul viitor de evaluare a calităţii activelor presupune că reevaluarea colateralelor se va face la nişte proceduri foarte dure, undeva între procedura normală de acum şi procedura de lichidare, mai aproape de cea de lichidare. Asta înseamnă că valoarea colateralului va scădea foarte mult. Scade colateralul, creşte provizionul. Băncile româneşti au anticipat acest lucru puţin şi unele dintre ele o fac anul acesta", a spus Cinteză.

Controalele au început deja

Pe de altă parte, băncile vor fi nevoite să constituie provizioane pentru creditele neperformante, în urma unor controale efectuate de banca centrală la 20 dintre instituţiile de credit şi finalizate recent.

"Primele documente s-au adus marţi sau miercuri pentru o bancă. Da, am găsit probleme, chiar ce mi-a fost frică. Atunci când vezi că sursa externă scade şi sursa internă creşte, în timp ce reclama la dobânzi e atât de agresivă la depozite, e normal să te întrebi de ce vrea banca să ia bani din piaţă? Credeţi că partea cu «covered bonds» e altceva?! Mamele (băncile-mamă, n.r.) îşi vor banii, ceea ce e normal, cine a dat bani vrea să-i ia înapoi, aşa se face. Şi în perioade de criză nimeni nu-şi lasă banii răspândiţi în zece mii de părţi, toată lumea vrea să-şi consolideze poziţia", a mai spus Cinteză.

El afirmase anterior, în discursul susţinut la Forumul Bancar, că BNR doreşte ca 1 ianuarie 2014 "să găsească băncile cât mai aproape de starea reală".

Şeful Supravegherii din BNR a explicat că banca centrală a efectuat verificări în sistemul bancar întrucât existau suspiciuni că băncile rambursau prea repede resursele atrase de la băncile-mamă, suspiciuni care s-au adeverit.

Vom avea şi câteva fuziuni în sectorul bancar

Şeful Direcţiei Supraveghere din BNR estimează că în sistemul bancar românesc vor apărea pe viitor şi fuziuni, după ce acţionarii vor înţelege că valoarea instituţiilor de credit nu mai este aceea de dinaintea începerii crizei.
"Vor apărea fuziunile, sunt convins că da. Ce ţine în loc în momentul de faţă este capacitatea acţionarului de a înţelege că banca lui acum nu mai valorează cât a valorat în 2008. Aici a fost dificultatea în a vinde băncuţa acesta mică (Romanian International Bank - n.r.). Au existat o sumedenie de solicitări de a o vinde, chiar şi de pe plan local. A fost o oferă foarte bună la un moment dat să realizăm o fuziune, însă au ţinut sus nivelul de preţ", a afirmat Cinteză.

RIB, salvată de pe marginea prăpastiei

Reamintim că Grupul financiar polonez Getin Holding a finalizat miercuri preluarea Romanian International Bank (RIB), devenind acţionar cu drepturi depline, a anunţat Cinteză.

El a menţionat că problema RIB i-a fost adusă la cunoştinţă în urmă cu două luni de acţionarul instituţiei de credit, care a arătat că nu mai poate susţine banca.

"Am stat liniştiţi cu o bancă din sistem că raportează indicatori buni, ca după jumătate de an să vină acţionarul să să spună că nu mai are ce să facă. Acum două luni vine şi spune: «domnule Cinteză, nu mai pot susţine banca, luaţi-o!». Norocul a fost că între timp, cu efortul lui, cu al nostru s-a găsit cumpărător şi problema s-a rezolvat", a spus directorul supravegherii din BNR.

Surse din piaţa bancară, citate de Mediafax, au declarat în octombrie că Romanian International Bank va fi preluată de Getin Holding, prezent pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki.

RIB era controlată de Daniel Roberts şi fosta sa soţie, Florina Roberts, cetăţeni americani. Cei doi deţineau fiecare câte 44,7% din acţiuni.

La 31 decembrie 2012, cota RIB în sistemul bancar în funcţie de volumul activelor era de 0,12%, banca situându-se pe poziţia 36 în rândul instituţiilor de credit.

European Banking Barometer

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite