Corespondenţă de la Beijing: România şi China au trecut la faza contractelor. Ce proiecte economice au fost parafate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia, construcţia de locuinţe, agricultura şi infrastructura sunt principalele domenii în care investitorii chinezi şi-au luat angajamente ferme că vor interveni, semnând acorduri şi contracte bilaterale.

Luni, 1 septembrie, a fost o zi plină pentru delegaţia României, condusă de premierul Victor Ponta, care vizitează China în această perioadă. Dincolo de declaraţiile optimiste inerente unui asemenea eveniment, părţile română şi chineză au semnat şi câteva documente care preconizează investiţii concrete.

„Adevărul“ vă prezintă, în continuare, principalele proiecte lansate cu ocazia vizitei delegaţiei române, reamintind şi cadrul general al parteneriatelor propuse în ultima vreme pentru colaborarea economică româno-chineză.

Energie

China National Electric Engineering Construction Corporation va moderniza Grupul 4 şi va realiza instalaţiile de desfăşurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Deva (Mintia), în cadrul unui contract în valoare de circa 271 de milioane de dolari.

Contractul este semnat de către directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, şi preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corporation, Xin Chunsheng.

În cadrul unei întâlniri a premierului Victor Ponta cu oameni de afaceri chinezi, ministrul Economiei, Constantin Niţă, i-a invitat pe investitorii chinezi să ia parte în domeniul energiei şi la proiecte precum hidrocentrala de la Turnu Măgurele - Nicopole, pe care România şi Bulgaria doresc să o construiască, la microcentralele de pe Prut, de la graniţa cu Republica Moldova, precum şi la construcţia cablului submarin pentru transportul de energie electrică din România şi Turcia.

Construcţii de locuinţe

O firmă din China va construi în următorii doi ani în Craiova un cartier de 35 de blocuri, cu câte 10 etaje şi penthouse în formă de pagodă, iar apartamentele vor fi vândute la un preţ de 400 de euro/metru pătrat, astfel că locuinţele vor costa între 20.000 şi 45.000 euro.

Primarul oraşului Craiova, Olguţa Vasilescu, a semnat luni, la Beijing, un memorandum de înţelegere pentru dezvolatrea acestui proiect cu preşedintele companiei Shandong, Yang Gencai, şi un reprezentant al Băncii de Dezvoltare a Chinei.

Lia Olguţa Vasilescu, la Beijing: Rata la apartamentele construite de chinezi ar fi sub o sută de euro pe lună

Proiectul presupune o investiţie de 35 de milioane de euro, finanţare pe care compania constructoare, Shandong, a obţinut-o de la Banca de Dezvoltare a Chinei.

Lucrările vor începe în luna octombrie şi vor dura un an şi jumătate, Primăria Craiovei punând la dispoziţie un teren de şapte hectare. În total, cartierul de 35 de blocuri, a câte 10 etaje, va însuma 1.800 de locuinţe, cu mult sub cele 6.000 de cereri de locuinţe înregistrate la Primăria Craiovei.

Cumpărătorii care doresc să cumpere apartamentele în rate vor plăti un avans un avans de 3.000 de euro, primăria oraşului făcând o primă selecţie a doritorilor.

De asemenea, compania chineză va trebui să lucreze în antrepriză doar cu firme din Craiova şi să folosească materiale de construcţie de pe piaţa locală.

Agricultură

Societatea mixtă româno-chineză Cattle Ferma de Bovine SRL vrea să înceapă în această toamnă exportul de bovine vii din România în China cu un prim lot de 5.000 de vaci, obiectivul companiei fiind de a livra cel puţin 20.000 de capete anual.

Liu Dong, preşedinte al societăţii româno-chineze, a anunţat, cu prilejul întlânirii premierului Victor Ponta cu oamenii de afaceri din China, că firma cu sediul în Braşov va începe în perioada septembrie-octombrie primul export de vaci, cu un lot de 5.000 de capete.

Obiectivul companiei noastre este de a exporta cel puţin 20.000 de capete anual, din rasele Holstein şi Bălţata“, a spus Liu Dong.

Guvernele român şi chinez au semnat în noiembrie anul trecut un acord pentru exportul de bovine vii şi carne de porc, dar până în prezent aceste exporturi nu s-au materializat.

Liu Dong a precizat că, în ce priveşte compania pe care o reprezintă, au durat foarte mult procedurile şi autorizările veterinare, în ciuda eforturilor autorităţilor române.

El a mai subliniat că recentele cazuri de boală a „limbii albastre“ înregistrate la bovinele din România nu constituie o problemă pentru export.

Cattle Ferma de Bovine SRL, înfiinţată în urmă cu doi, cu scopul de a creşte şi exporta bovine, deţine 400 de hectare de pământ în zona Braşovului şi 1.000 de bovine, dar în vederea exportului va cumpăra animale de la alte ferme.

În cadrul reuniunii cu oamenii de afaceri chinezi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că la sfârşitul lunii octombrie, cu ocazia celui mai important târg agro-alimentar, INDAGRA, va avea loc la Bucureşti Forumul pentru agricultură dintre China şi Europa Centrală şi de Est.


Interes masiv din partea investitorilor

Printre firmele prezente luni la întâlnirea cu premierul Ponta s-au numărat China Synohidro Group şi China Gezhouba Group care, potrivit declaraţiilor autorităţilor române, sunt interesate de proiecte în infrastructură sau de cel de la Hidrocentrala Tarniţa, China General Nuclear Power Group şi China Huadian Group, ultima avînd ca domenii de interes sectorul hidrocentralelor, eolian sau termocentrala Rovinari.

La întâlnire au participat şi companiile China Communications Construction Corporation, interesată de proiectele Piteşti-Craiova, Comarnic-Braşov, modernizarea podului Constanţa sau podul de la Brăila, precum şi China Railway Corporation, care ar trebui să asigure realizarea proiectului trenului de mare viteză Bucureşti-Constanţa.

Au fost prezenţi, de asmenea, reprezentanţi ai China Junlun Petroleum Co. Ltd., care – potrivit autorităţilor române – ar fi interesată de privatizarea combinatului din Râmnicu Vâlcea sau a Cuprumin.

Dintre participanţi, şi China State Grid Corporation şi-a exprimat interesul pentru preluarea unor acţiuni în sistemul de distribuţie de electricitate în România, China Overseas Oil Engineering Company pentru cooperarea în domeniul exploatărilor petroliere din Marea Neagră, iar China Coal Technology and Engineering Group Corporation ar fi interesată să investească în Valea Jiului, în domeniul mineritului.

La reuniune a mai luat parte şi conducerea Beijing MingChangSenMu Medical Instruments/ Wonder Investment Management (Shenzen) care este interesată de privatizarea Sanevit SA, precum şi mai multe firme chineze sau mixte, româno-chineze, din sectorul zootehnic.

Primirea delegaţiei române conduse de premierul Victor Ponta la Beijing

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/delega-ia-roman-condus-de-premierul-victor-ponta-l" target="_blank">View the story "Delegaţia română, condusă de premierul Victor Ponta, la Beijing" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite