Condiţiile de muncă ale românilor din Germania, verificate de ministrul Muncii: Au dreptul de a alege să muncească în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto gov.ro
Foto gov.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat ulterior audierilor din Parlament că va pleca personal în Germania pentru a vedea care sunt condiţiile de muncă ale românilor.

„Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific şi în teren condiţiile de muncă şi să discut cu românii. Nu plec de la premiza că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez aşa nici pe angajatorii din ţară, despre care PSD ar spune că sunt nişte infractori”, a afirmat Violeta Alexandru.

„Nu doresc să tratez cu demagogie subiectul plecării românilor la munci sezoniere în străinătate. Nu ascund, nu acopăr nimic, orice sesizare asupra potenţialei încălcări a legii este tratată cu atenţie de mine şi de omologul meu, Minstrul Muncii din Germania. Cred în dreptul românilor de a alege unde doresc să muncească în spaţiul UE.

Pentru românii a căror muncă o respect, indiferent unde este aceasta desfăşurată, în România sau în străinătate, am un singur mesaj – tot respectul meu pentru munca voastră. Munciţi cu forme legale, niciodată fără forme legale şi aveţi încredere că la prima sesizare legată de o problemă pe care o întâmpinaţi, autorităţile române vor fi implicate cu responsabilitate”, a adăugat oficialul.

În cadrul audierilor care au avut loc luni în Parlament, ministrul Muncii afirmase că numărul de sesizări primite în acest sens este "foarte mic", menţionând că sindicatele din România şi Germania au un contract de asistenţă pentru muncitorii din ţara noastră, dacă întâmpină probleme.

"Numărul de sesizări este foarte mic. Sindicatele din Germania şi Blocul Naţional Sindical din România au un contract de asistenţă pentru muncitorii noştri să le acorde sprijin, dacă întâmpină probleme. Această colaborare dintre cele două sindicate nu au ridicat o situaţie îngrijorătoare - statistic vorbind - cu privire la numărul de sesizări. Nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă", a afirmat ministrul Muncii.

Aceasta a mai precizat că este nevoie de o coordonare la nivel european şi o aducere la zi a discuţiilor cu privire la un minim set de măsuri de protecţie, sănătate şi siguranţă, care ar trebui să se regăsească în formele contractuale de muncă pe care românii le au în ţările membre ale UE.

"Am pus în discuţia recentei şedinţe a miniştrilor Muncii din toate ţările membre, care a avut săptămâna trecută, împreună cu comisarul european, este nevoie de o coordonare şi o aducere la zi a discuţiilor cu privire la un minim set de măsuri de protecţie, de sănătate şi siguranţă, care trebuie să se regăsească în toate formele contractuale pe care românii le au în ţările membre UE. Propunerea mea a fost foarte bine primită, urmând să se declanşeze un mecanism de grup de lucru care să treacă în revistă toate aceste forme de muncă", a susţinut Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a menţionat că a cerut ministerului Muncii din Germania - "şi este în curs de realizare această solicitare - de a pune pe site-ul Inspecţiei muncii un formular în limba română pentru români, pentru a putea face cât mai uşor sesizările".

"M-am implicat în a solicita comisarului european şi miniştrilor Muncii să aducem la zi aceste diferenţe de cadru legal şi de implicaţii în ceea ce priveşte securitatea socială, contribuţiile plătite pentru toţi cetăţenii europeni, inclusiv pentru români. Aceste pliante, informaţii cu toate datele de contact, sunt la punctele de frontieră, în toate aeroporturile şi la gară. Am vrut - dacă se întâmplă o informare corespunzătoare şi vă spun cinstit că se întâmplă, se distribuie şi se comunică cu românii la plecare. În acelaşi timp, linia verde a Inspecţiei Muncii este la dispoziţia oamenilor, verific zilnic care este stadiul sesizărilor făcute şi modul în care se răspund şi se acordă sprijinul necesar. aceste probleme vin din "spate", nerezolvate de niciun guvern", a arătat Alexandru.

În context, ea a spus că muncitorilor români care doresc să lucreze în afara graniţelor le-au fost puse la dispoziţie toate datele necesare, pentru a decide cât mai bine cu privire la contractul pe care urmează să-l semneze.

"Am făcut verificări atât în discuţiile cu Ministerul Muncii din Germania, pentru a mă asigura că din partea angajatorilor germani sunt chemaţi la muncă cu forme legale. Şi sunt. Este dreptul românilor noştri să-şi negocieze contractul, nu pot fi obligaţi să lucreze prin agenţiile de plasare a forţei de muncă, dar le-am pus la dispoziţie toate informaţiile ca să decidă cum le este mai bine să procedeze în pregătirea finalizării contractelor respective, printr-o amplă campanie de comunicare. Aceste pliante, informaţii cu toate datele de contact, sunt la punctele de frontieră, în toate aeroporturile şi la gară. (...) În acelaşi timp, linia verde a Inspecţiei Muncii este la dispoziţia oamenilor, verific zilnic care este stadiul sesizărilor făcute şi modul în care se răspunde şi se acordă sprijinul necesar, se pune la dispoziţie informaţii despre contactele utile pe care le pot avea în momentul în care ajung în Germania", a explicat ministrul Muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite