Ciobanii ameninţă iar cu proteste pentru că protocolul încheiat în decembrie nu a fost respectat: Trebuie să ne lase să stabilim de câţi câini avem nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobanii ameninţă din nou cu proteste şi cu blocarea drumurilor naţionale întrucât protocolul semnat în urma manifestaţiilor de la Palatul Parlamentului, din luna decembrie, nu a fost respectat, iar Legea vânătorii a fost modificată fără consultare cu crescătorii de ovine. Aceştia susţin că numărul de câini la stână prevăzut în lege a fost modificat, dar consideră că ciobanii sunt cei care trebuie să stabilească de câţi câini au nevoie.

Astfel, Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, afiliat la Agrostar, anunţă că, în perioada următoare, vor fi organizate proteste la nivel local, urmate de blocarea drumurilor naţionale.

„Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi cei ai Ministerului Mediului au convenit modificarea Legii vânătorii 407/2006, fără a consulta şi crescătorii de ovine. Menţionăm că singura modificare agreată de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului se referă la art. 23. lit. C referitor la interzicerea păşunatului în perioada 6 decembrie-24 aprilie şi lit. K, unde sunt de acord cu un număr de 6 câini la munte, 4 în zona de deal şi 3 în zona de câmpie. Nu putem fi de acord cu această modificare şi considerăm că trebuie să i se lase crescătorului de oi posibilitatea de a stabili de câţi câini are nevoie“, a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Legea vânătorii şi fondului cinegetic, adoptată în 2006, prevedea că ciobanii de la şes pot deţine un singur câine de pază la stână, cei de la deal pot avea doi câini, iar cei de la munte trei câini.

„Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Ministerului Mediului au călcat în picioare protocolul încheiat în urma protestului din 15 decembrie 2015, convenind modificări la Legea 407 în dispreţul crescătorilor de ovine, neţinându-se cont de dreptul la proprietate şi lăsându-ne la discreţia unor aşa-zişi vânători“, a mai spus Marcel Andrei. 

Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine a solicitat şi o întâlnire cu premierul Dacian Cioloş, deoarece modificările promise nu au fost operate.  

„În funcţie de rezultatul demersurilor, vom stabili şi calendarul protestelor. Cerem, de asemenea, demiterea directorului Direcţiei Zootehnie din cadrul Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă, pe care îl considerăm responsabil de aprobarea unor modificări, fără consultarea crescătorilor de ovine, cu atât mai mult cu cât nu este prima dată când acesta acţionează împotriva crescătorilor de animale din ţară. Interesele acestuia au coincis doar cu cele ale apropiaţilor, în detrimentul crescătorilor de animale“, a mai spus preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine. 

Peste 3.000 de crescători de oi au protestat la jumătatea lunii decembrie, la Palatul Parlamentului, unde la un moment dat o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte, o delegaţie a acestora fiind invitată să meargă la discuţii la Comisia de agricultură.

Cei peste 3.000 de crescători de oi care au protestat la Palatul Parlamentului au încheiat manifestaţia după aproximativ opt ore, spunând că dacă Legea vânătorii nu va fi modificată, aşa cum li s-a promis, ciobanii vor veni cu oile să protesteze din nou, iar „lucrurile vor fi foarte rele“.

Reprezentanţii crescătorilor de oi care au fost la negocieri la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor le-au transmis manifestanţilor să plece acasă după ce au obţinut promisiunea că va fi modificată legea astfel încât să poată merge cu oile la păscut pe terenurile lor şi să aibă câţi câini vor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite