Chiriţoiu: Nu sunt fanul ideii să suportăm costuri mari că altfel nu vin investitorii. Băncile vor fi obligate să ofere conturi bancare ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are printre cele mai mari comisioane din Europa la tranzacţiile cu carduri
România are printre cele mai mari comisioane din Europa la tranzacţiile cu carduri

Limitarea comisioanelor la carduri trebuie introdusă indiferent când va intra în vigoare măsura la nivel european, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la un forum de profil.

„Nu sunt fanul ideii că trebuie să asigurăm prosperitatea unor investitori în România că altfel nu vin şi să suportăm noi, consumatori români, nişte preţuri mai mari, oferindu-le lor nişte marje mai mari de profit. Cred că atunci când elimini barierele, când creşte concurenţa, asta impinge toţi actorii să inoveze, să se zbată, dar dacă le garantezi profitul, se lenevesc“, a spus Chiriţoiu.

El a mai spus că, după ce vor trece alegerile prezidenţale, Parlamentul va adopta proiectul de lege privind limitarea comisioanelor interbancare aplicate la tranzacţiile cu cardul.

De asemenea, Chiriţoiu a spus că băncile vor fi obligate să ofere o variantă simplificată de conturi bancare, fără comisioane şi costuri mari, prin transpunerea unei directive europene, pentru ca serviciile să fie accesibile întregii populaţii.

„Aş vrea să obţin (aprobarea Guvernului - n.r.) să transpunem noua directivă europeană privind accesul la conturi (bancare - n.r.), care obligă băncile să ofere conturi ieftine, cu servicii ieftine, adică o variantă simplificată la cont, la preţuri foarte mici, ca să fie accesibil întregii populaţii. Totodată, actul normativ obligă statul membru să se asigure că există un site de comparaţii al comisioanelor bancare. Aş vrea să reuşim s-o transpunem cât mai repede în legislaţia internă“, a Chiriţoiu, la un forum de profil.

El a arătat că România are una dintre cele mai reduse rate de penetrare a produselor bancare din Europa, cu un procent foarte mare al populaţiei care nu foloseşte servicii bancare, neavând nici măcar conturi curente.

„Există un efort la nivelul Uniunii Europene să facilităm accesul tuturor cetăţenilor UE la produse bancare. Cred că, în perspectivă, este un lucru bun pentru economia României pe ansamblu pentru că e important să folosim mai puţin tranzacţiile cash, care facilitează evaziunea fiscală, sunt scumpe, creează şi riscul infracţiunilor şi cred că va fi bine şi pentru bănci“, a spus Chiriţoiu.

Mai puteţi citi:

BNR mai ia o dată apărarea băncilor: Avem dubii privind efectele pozitive ale măsurii de reducere a comisioanelor pentru carduri

După clauzele abuzive şi falimentul personal, BNR ia acum apărarea băncilor şi în privinţa proiectului european de reducere a comisioanelor la carduri: banca centrală are dubii în privinţa efectelor pozitive pe care plafonarea comisioanelor interbancare le va avea asupra consumatorilor până când nu vor fi îmbunătăţite trei condiţii specifice ale pieţei, precum gradul redus de bancarizare, apetenţa crescută pentru numerar şi veniturile scăzute.

ARB: Reducerea comisioanelor frânează recuperarea decalajelor economice

Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, a criticat dur masura de reducere a comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit. El a facut o si franeaza recuperarea decalajelor.

Procesele în care sunt implicate băncile creează risc reputaţional. BNR le-a avertizat să prevină aceste litigii

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) au solicitat băncilor să depună toate eforturile pentru a preîntâmpina apariţia unor litigii, întrucât existenţa acestora reprezintă un risc reputaţional, a declarat Alexandru Păunescu, şeful Direcţiei Juridice din BNR.

Curtea Constituţională din Ungaria a decis că se pot modifica retroactiv termenii creditelor în valută. Şi în România există un proiect asemănător

Curtea Constituţională de la Budapesta a decis că parlamentul maghiar poate decide modificarea retroactivă în anumite situaţii a termenilor contractelor de împrumut. Instituţia a furnizat, astfel, un răspuns la o cerere a Guvernului referitoare la credite ipotecare în valută de 15 miliarde dolari.

Băncile străine au scos în ultimii doi ani din filialele din România depozite de 5,2 miliarde de euro

Băncile străine deţineau la finele lunii ianuarie depozite de 6,3 miliarde de euro în filialele din România, în scădere cu 5,2 miliarde de euro faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lui 2011, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Legea falimentului personal va intra săptămâna viitoare în dezbaterea unei subcomisii din Camera Deputaţilor

Subcomisia pentru discutarea proiectelor de lege privind falimentul persoanelor fizice, alcătuită de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, va începe să lucreze efectiv pe 8 martie, a anunţat, joi, deputatul Aurelian Ionescu, membru al Comisiei juridice.

Bogdan Nica a fost eliberat din funcţie de premierul Ponta. Şeful ANPC, înlocuit cu Marius Alexandru Dunca, vicepreşedinte al instituţiei

Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a fost eliberat din funcţie şi înlocuit cu Marius Alexandru Dunca, vicepreşedinte al instituţiei, potrivit unei decizii a premierului Victor Ponta, publicată azi în Monitorul Oficial.

BNR „urechează“ băncile pentru cazurile în care clienţii descoperă la scadenţa depozitelor că au mai puţini bani în cont decât atunci când le-au constituit

Banca Naţional a României (BNR) solicită băncilor să adopte măsuri dacă există situaţii în care, din cauza scăderii dobânzilor şi majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puţini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputaţional şi mediatizarea fenomenului.

Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR: Restituirea creditelor în valută la cursul iniţial ar falimenta băncile

Restituirea în lei a creditelor contractate în valută la cursul la care a fost contractat ar genera o criză de sistem şi vor fi bănci care vor da faliment, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul dezbaterilor din Comisia de buget din Senat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite