Ce avantaje au absolvenţii neangajaţi care se înregistrează la ANOFM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Pe lângă indemnizaţia de şomaj, care presupune şi asigurarea de sănătate, absolvenţii neangajaţi vor putea primi la angajare o primă de activare de 500 de lei, care se va acorda timp de trei luni. Dacă noul serviciu e departe de casă, vor încasa şi prima de mobilitate sau prima de relocare.

Majoritatea absolvenţilor de liceu sau de facultate nu-şi găsesc de lucru imediat de la absolvire. Puţini dintre ei ştiu însă că, în cazul în care se înregistrează la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), pe lângă indemnizaţia de şomaj, care e destul de mică, pot beneficia de o serie de facilităţi la angajare.

Potrivit legislaţiei în vigoare, şomerii înregistraţi au posibilitatea să ceară, la angajare, subvenţii de la stat, cum ar fi banii de chirie, primele de mobilitate sau cea de încadrare. În plus, ei au dreptul la formare profesională gratuită şi pot să fie asiguraţi la sănătate în continuare.

Pentru a avea aceste beneficii, proaspeţii absolvenţi care nu s-au angajat au la dispoziţie 60 de zile, de la data absolvirii, pentru a se înregistra la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul.

Indemnizaţia de şomaj este de doar 250 lei, dar la angajare pot primi o serie de subvenţii.

Astfel, şomerii care reuşesc să se angajeze cu normă întreagă şi contract de muncă pe cel puţin trei luni au dreptul, potrivit avocatnet.ro, la o primă de activare de 500 de lei. Banii se plătesc o singură dată, în luna următoare solicitării primei. 

Şomerii care se angajează cu contract de muncă departe de casă pot primi prime de mobilitate pe o perioadă de 12 luni, în funcţie de distanţa pe care o au de parcurs până la serviciu.

Peste 12.000 lei dacă îşi schimbă reşedinţa

Concret, dacă se angajează într-o localitate aflată la cel puţin 15 km de casă, ei vor primi lunar o primă de încadrare calculată la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 de lei/zi. Iar dacă ei se angajează la o distanţă mai mare de 50 km de casă şi îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă (sau în altele învecinate), atunci pot beneficia de prima de instalare în valoare de 12.500 de lei sau 15.500 de lei, dacă vin însoţiţi şi de membri ai familiei.

Primele de mobilitate nu se pot cumula între ele, dar se pot cumula cu prima de activare.

900 lei pentru relocare

Normele privind primele de relocare au intrat recent în vigoare şi presupun acordarea a maximum 900 de lei, bani care ar acoperi într-o oarecare măsură cheltuielile de chirie şi utilităţi pentru cei care se mută să lucreze la mai mult de 50 km de domiciliu/reşedinţă. 

Prima de relocare ar fi acordată pentru cel mul trei ani, dacă veniturile nete lunare sunt sub 5.000 de lei. 

Consiliere şi formare profesională

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele în căutarea unui loc de muncă pot participa la programe de formare profesională care să le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii. Cursurile, stagiile de practică şi specializare şi alte programe de formare profesională  sunt gratuite pentru cei înregistraţi ca şomeri, care vor susţine însă un examen la terminarea cursurilor de formare profesională.

Pe de altă pare, dacă tinerii şomeri vor să-şi deschidă o afacere, vor beneficia tot gratuit de consultanţă şi asistenţă pentru iniţierea afacerii. 

Cât primesc şomaj sunt asiguraţi la sănătate

Legea şomajului prevede că beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite