Cât se lasă bacşiş în cele mai populare destinaţii din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legile nescrise ale bacşişurilor sunt diferite în funcţie de ţară, de situaţie şi de calitatea serviciilor. Un ghid realizat de momondo indică ce procent poţi să laşi la restaurant, la hotel şi la taxi în 32 de ţări din lume, cele mai căutate destinaţii de vacanţă.

Europa

În Europa nu rare sunt momentele în care localnicii şi chiar şi turiştii preferă să lase câteva monede pe masă atunci când consideră că au fost trataţi cum se cuvine. Oricum, ţine mine: când vine vorba de lăsat bacşiş în Europa este mereu de preferat să foloseşti cash în moneda locală decât să ceri să-ţi fie extras de pe card.

Însă, în zone ca Scandinavia, lucrurile stau diferit. Aici preţurile sunt oricum la câţiva metri altitudine faţă de cele obişnuite, iar bacşişul nu este chiar la el acasă. Mai ales că, de multe ori, acesta este inclus oricum în nota de plată (aşa că oricât de aghesmuit ai fi după câteva pahare de vin, încearcă să te uiţi cu atenţie pe bon).

Nu exclude posibilitatea unui mic infarct după ce vezi totalul unei cine şi a câtorva beri; secretul este să îţi asumi responsabilitatea acestora înainte să te lansezi în nesfârşite comenzi.

Asia şi Oceania

Deşi taximetriştii din Bangkok, în modestia lor, nu vor aştepta bacşiş, dacă te simţi cu dare de mână poţi strecura câţiva bahţi la sfârşitul călătoriei. „Turiştii ies în evidenţă asemenea unei zgârieturi uriaşe pe vârf de nas atunci când lasă bacşiş în Hong Kong. De ce? Păi asta nu-i tocmai o tradiţie locală.

În Filipine şi Indonezia, de exemplu, nu prea vezi bacşiş lăsat pe mesele din restaurante, dar nu-i nimic mai normal decât să se afle în buzunarul de pe piepturile taximetriştilor, ghizilor sau agenţilor de pază”, notează momondo.

În Thailanda, notele de plată includ în general bacşişul şi nu vei atrage nicio privire răuvoitoare dacă plăteşti exact cât scrie. Totuşi, este prea probabil să întâlneşti anumiţi ospătari pe care familiaritatea cu turiştii îi ajută adesea să sugereze, mai subtil sau mai puţin, lăsarea câtorva bănuţi în plus. Da, este la fel de nepoliticos ca şi la tine acasă, iar cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci e să zâmbeşti politicos şi sigur pe tine dacă nu vrei să laşi nimic peste.

Cu australienii lucrurile sunt mai simple decât perfectul – dacă vrei să dai dai, dacă nu, sănătate şi Doamne’ajută! Nu eşti sub nicio formă obligat să-ţi forţezi limitele generozităţii şi nu se va uita nimeni urât în urma ta dacă alegi să plăteşti exact cât scrie negru pe alb. Totuşi, nimeni nu te va acuza dacă inima ţi-a fost topită de o amabilitate impecabilă şi vrei să comunici asta prin câţiva dolari în plus. Fii sigur că vor fi mai mult decât apreciaţi.

America de Nord

Pentru americani, bacşişu-i ca aerul. Oriunde: în taxi, la coafor, la intrarea în hotel sau unde se mai pretează. Cea mai mare parte a joburilor din domeniul serviciilor sunt destul de prost plătite, iar angajaţii se bazează pe bacşişuri pentru a-şi asigura un trai cât de cât decent.

Aşa că dacă nu vrei să atragi gânduri deloc drăgălaşe despre tine şi să ţi se ducă vorba cum că ai fi un turist nepoliticos, fă bine şi lasă măcar un 15% în restaurante şi baruri, 1$ per bagaj cărat de portar şi 2-3$ pe noapte personalului de la curăţenie sau un 5$ la sfârşitul şederii.

America de Sud

Lăsarea de bacşiş în America de Sud e o treabă mult mai relaxată decât în SUA sau Canada. 

Atenţie, însă, la transport! Nu că ar fi ceva cu care nu eşti obişnuit la tine acasă, dar taximetriştii mai au obiceiul să te taxeze cu suma pe care ei o consideră ca fiind „obligatorie”. În acest caz, nu-ţi rămâne decât să fii politicos şi să oferi în plus doar atât cât te face să te simţi confortabil.

Orientul Mijlociu

În Orientul Mijlociu, în vreme ce localnicii obişnuiesc să se uşureze de o sumă între 5-15% din nota finală, majoritatea turiştilor lasă undeva la 15%.

Nu rare sunt situaţiile în care taxele pentru servicii din cadrul hotelurilor ajung în exclusivitate la hotel, şi nu la personal; aşa că dacă simţi că te-ai bucurat de un tratament impecabil, fă bine şi strecoară o atenţie direct în buzunarul persoanei care ţi-a făcut bucuria.

Ce bacşiş laşi în cele mai populare destinaţii din lume:

(Procentajul se calculează din nota de plată finală)

captura
captura
captura

*În ţările cu un procent care începe de la 0, bacşişul este: 1) neobişnuit, absenţa lui fiind acceptabilă, 2) inclus automat în preţul final, ca taxă situată între 5 şi 15% din notă

**În cazul hotelurilor, estimările se referă la bacşişul portarului pentru fiecare bagaj şi la cel al personalului de la curăţenie pentru o zi

***Tarifele locale sunt convertite din euro, conform ratelor de schimb valutar din octombrie 2016

Iată câteva aplicaţii excelente cu care să înveţi ceva expresii din limba următoarei destinaţii pentru că, indiferent dacă bacşiş sau nu, privirile vor fi mai binevoitoare văzându-te cum te străduieşti să pronunţi comanda în limba locală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite