Avocatul Gheorghe Piperea: Peste 850.000 de români sunt în stare de faliment personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 850.000 de persoane fizice din România sunt în situaţia de faliment personal de peste patru ani, iar în cazul în care s-ar fi aplicat Legea falimentului personal, aceste persoane ar fi beneficiat de o descărcare de datorii în cazul unui faliment scuzabil, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, prezent la o conferinţă despre Codul Insolvenţei.

„În altă ordine de idei, presupunând că se întinde pe mai mult de doi ani, chiar dacă se pune în vânzare casa, îi este permis să stea acolo până reuşeşte să îşi găsească o altă casă, eventual cu chirie, astfel încât să nu fie aruncat în stradă. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciară ca la firme, care presupune sau nu tăieri de datorii, dar presupune şi o disciplină fiscală, un control, o monitorizare şi o reinserţie socială şi economic“, a spus Gheorghe Piperea, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că proiectul Legii falimentului personal pe care l-a elaborat se află în analiză la Camera Deputaţilor. Totodată, avocatul Piperea a afirmat că nu înţelege motivul pentru care FMI sau Comisia Europenă se opun acestei legi din moment ce aceasta se aplică în alte ţări. 


Mai puteţi citi:

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: Curentul de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a unor lichidatori. Curentul de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a unor lichidatori, consideră Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, citat de Agerpres.ro. El a mai afirmat că nu crede că această lege ar putea fi în interesul debitorilor sau al creditorilor.

UPDATE Legea falimentului personal, amânată de la vot în Camera Deputaţilor. Proiectul are nevoie de raport de la Comisia juridică. Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor şi falimentul personal a fost amânat astăzi de la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Acesta se întoarce la Comisia juridică, unde trebuie realizat un raport. Camera Deputaţilor este cameră decizională, după ce actul normativ a fost deja adoptat de către Senat în anul 2010.

Bogdan Nica, şeful ANPC: „Oamenii nici nu ştiu că sunt păcăliţi şi că li se iau nişte sume nejustificate la leasing“. Contractele-cadru de leasing sunt problematice în special atunci când instituţiile nu respectă ceea ce se află în contract, în schimb au pretenţia ca persoanele fizice să îşi respecte obligaţiile, astfel că oamenii nici nu ştiu că sunt păcăliţi şi li se iau nişte sume nejustificate, a declarat Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

De la 1 martie 2014, Bucureştiul va avea un tribunal specializat pentru conflicte şi proceduri economiceTribunalul Specializat Bucureşti va fi înfiinţat la 1 martie, domeniile în care va funcţiona acesta, precum şi statul de funcţii urmând să fie stabilite până la 15 ianuarie, potrivit unui proiect de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei.

Statul se face luntre şi punte pentru bănci: Guvernul se obligă să ia măsuri dacă instanţa care judecă clauzele abuzive afectează stabilitatea financiarăGuvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va găsi soluţii alternative, dacă instanţele specializate în judecarea proceselor în care sunt denunţate clauzele abuzive din contractele de servicii, inclusiv credite, nu vor reuşi să evite ameninţările pentru stabilitatea financiară.

Societăţile financiare cer supravegherea standardizată asupra tuturor IFN-urilor de către BNR. Casele de amanet şi CAR-urile, în aceeaşi categorieAsociaţia Societăţilor Financiare (ALB) România vrea ca supravegherea instituţiilor financiare nebancare (IFN) de către Banca Naţională a României să fie standardizată, indiferent de Registrul de autorizare, şi să fie impuse o serie de bune practici pentru toate companiile din sector.

Denunţarea clauzelor abuzive va putea fi realizată de la 1 octombrie. Guvernul a respins proiectul de ordonanţă care amâna din nou intrarea în vigoareGuvernul a respins proiectul ordonanţei de urgenţă prin care Ministerul Justiţiei propunea din nou amânarea posibilităţii de denunţare a clauzelor abuzive din contracte, astfel că prevederea va intra în vigoare de la 1 octombrie. Premierul Victor Ponta a confirmat că nu va mai fi nicio amânare.

O clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină. Cum demontează Ministerul Justiţiei solicitările băncilor aflate "cu musca pe căciulă"Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, spune că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină, iar în mai multe cazuri ajunse la Curtea Europeană de Justiţie instanţa deja s-a pronunţat în

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite