Austria a depus plângere împotriva construirii unor reactoare nucleare în Ungaria. ONG-uri din România vor iniţia o acţiune similară în cazul Kozlodui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria a depus joi o plângere la Curtea Europeană de Justiţie împotriva aprobării date de Uniunea Europeană pentru construcţia a două reactoare nucleare la Paks (sud-vestul Ungariei). Mai multe organizaţii nonguvernamentale au anunţat că vor iniţia o acţiune similară în cazul depozitului de deşeuri nucleare de la Kozlodui, localitate situată la 4 km de graniţa cu România.

Austria a anunţat că a înaintat joi o plângere la Curtea Europeană de Justiţie împotriva aprobării proiectului de contrucţie a reactoarelor nucleare de la Paks, proiect finanţat în mare parte de Rusia. 

  

Investiţia de 12,5 miliarde de euro, a fost aprobată în ianuarie 2014, Rusia urmând să finanţeze construcţia reactoarelor printr-un împrumut de 10 miliarde de euro, scrie AFP, citat de hotnews.ro. 

Cele două reactoare noi vor înlocui actualele reactoare de la Paks, construite în anii 80, şi care asigură practic jumătate din producţia de electricitate din Ungaria. 

ONG: Proiectul nuclear de la Kozlodui pune în pericol sănătatea locuitorilor din Dolj

Mai multe organizaţii nonguvernamentale şi reprezentanţi ai autorităţii publice, specialişti în tehnologie şi rezistenţa materialelor, dar şi şeful unei clinici de oncologie, au atras recent atenţia asupra pericolului iminent pe care-l reprezintă „megadepozitul de deşeuri nucleare la Kozlodui” asupra locuitorilor din Dolj şi nu numai.

Platforma civică anti-Kozlodui a anunţat că va face demersuri similare cu cele ale Austriei în lupta împotriva pericolelor reprezentate de energia nucleară. Organizaţia aminteşte că în august 2017, au demarat lucrările premergătoare pentru construcţia megadepozitului de deşeuri nucleare la Kozlodui, cu o capacitate de 350.000 tone.

Construcţia se face pe un teren aluvionar,  care, conform prof. Dan Ilincioiu, dr. ing. în Ştiinţe Tehnice şi specialist în Rezistenţa Materialelor, „comportă o serie de riscuri de natură tehnică”.

După formularea unei adrese oficiale către Primăria Municipiului Craiova şi o nouă propunere de includere a unui proiect de referendum local în bugetul oraşului pentru anul 2018, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a admis că obiectivele nucleare de la Kozlodui sunt „un dezastru”, susţin reprezentanţii asociaţiei. 

Aceste afirmaţii au fost făcute după ce Luminiţa Simoiu, expert arme chimice şi reprezentant al platformei civice, a adus în atenţie date oferite de şefa Clinicii de Oncologie Pediatrică a Spitalului de Urgenţă din Craiova, dr. Polixenia Stancu, date care arată o creştere îngrijorătoare a numărului de copii diagnosticaţi cu cancer în ultimii ani, cât şi concentrarea copiilor cu afecţiuni în jumătatea sudică a judeţului Dolj, adică în proximitatea graniţei cu Bulgaria. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite