ASF anunţă măsuri de stabilizare a pieţei RCA după ce se încheie cele şase luni cu preţuri îngheţate. Un nou concept: „clientul cu risc ridicat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat luni că a elaborat un pachet de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor, în timp ce cinci patronate din transporturi ameninţă cu proteste la nivel naţional dacă Guvernul nu va extinde perioada de plafonare a tarifelor până la 31 decembrie 2017.

Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.

Perioada de plafonare a început în 18 noiembrie 2016 şi va expira în 18 mai.

ASF le are în vedere măsuri de stabilizare a pieţei precum stabilirea tarifelor de referinţă, introducerea în legislaţie a conceptului „client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relaţia asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum şi derularea unor activităţi susţinute de informare publică şi de educaţie financiară pe tema poliţelor RCA.

În ceea ce priveşte stabilirea unor tarife de referinţă, ”ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terţe părţi independente pentru întărirea credibilităţii rezultatelor obţinute. Totodată, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondială care va oferi asistenţă tehnică în vederea consolidării unei pieţe de asigurări RCA orientată pe tarife de referinţă”, se arată în comunicatul ASF.

Proiectul ASF urmăreşte atât implementarea unor măsuri imediate, necesare procesului de tranziţie către un sistem bazat pe tarife de referinţă, cât şi alte demersuri de stabilizare pentru următoarele 12 luni.

Tot luni, cinci patronate din transporturile rutiere au ameninţat cu noi proteste.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) şi Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI) solicită Guvernului emiterea unei Hotărâri pentru extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA cel puţin până la data de 31 decembrie 2017.

”Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicită Guvernului României să dispună iniţierea imediată a procedurilor de emitere a unei Hotărâri de Guvern pentru extinderea perioadei de plafonare tarifelor asigurărilor auto obligatorii (RCA) cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, timp în care să fie aprobat un nou cadru legislativ pentru funcţionarea optimă a pieţei asigurărilor RCA, în caz contrar vor fi reluate protestele la nivel naţional”, se arată în comunicatul publicat luni de către cele cinci patronate.

Transportatorii susţin că cele mai importante prevederi ale OUG, precum stabilirea unui tarif de referinţă sau decontarea directă, nu sunt aplicate de nicio firmă de asigurări, iar noua lege RCA se află încă pe traseul de aprobare şi nu va intra în vigoare până în data de 19 mai 2017, atunci când va expira perioada celor şase luni de plafonare a tarifelor RCA.

În plus, patronatele avertizează că, în lipsa unor măsuri concrete după data de 19 mai 2017, firmele de asigurare vor reveni la tarifele practicate înainte de plafonare.

Transportatorii susţin că Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei, unde este prevăzut că, pentru anumite sectoare economice, în împrejurări excepţionale precum situaţii de criză sau dezechilibru major între cerere şi ofertă, Executivul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora.

”Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”, se arată în comunicat.

Piaţa RCA a ajuns anul trecut la un volum al primelor brute subscrise de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), în creştere cu 29% faţă de anul anterior, potrivit datelor oficiale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite