ANCOM a anunţat când va organiza licitaţia pentru implementarea tehnologiei 5G
0Licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019, a anunţat joi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
ANCOM a dezbătut şi adoptat astăzi împreună cu industria, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ, planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea benzii de frecvenţe 470-790 MHz, precum şi opţiunile de reglementare asociate, sub forma unei foi de parcurs naţionale privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 MHz.
„Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.
Calendarul acţiunilor
Un prim pas esenţial este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 MHz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio) şi atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.
Până la sfârşitul acestui an, ANCOM va elabora şi va adopta poziţia naţională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii electronice pe suport radio de bandă largă.
O altă acţiune cu impact asupra implementării tehnologiilor 5G este încheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu ţările vecine, până la 30 iunie 2019. Totodată, ANCOM va derula şi o campanie de monitorizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe care fac obiectul licitaţiei şi va pune la dispoziţia participanţilor la licitaţie un raport privind situaţia semnalelor radio identificate pe teritoriul României în aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state.
Până la data de 31 iulie 2019, ANCOM va adopta decizia privind organizarea procedurii de acordare a licenţelor, respectiv stabilirea condiţiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor şi a altor acte normative necesare.
Conform propunerii Autorităţii şi dezbaterilor cu reprezentanţii industriei de profil, până la data de 15 decembrie 2019 se va finaliza licitaţia pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în banda de 700 MHz şi în celelalte benzi de frecvenţe vizate pentru furnizarea de comunicaţii fixe şi mobile asociate tehnologiei 5G.
Foaia de parcurs naţională privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 MHz poate fi consultată aici.
La nivel european, au fost identificate următoarele benzi de frecvenţe prioritare pentru introducerea timpurie a sistemelor de comunicaţii mobile de generaţia a 5-a în Uniune: banda de 700 MHz (694-790 MHz), banda 3400-3800 MHz şi banda de 26 GHz (24,25-27,5 GHz).
Banda de frecvenţe de 700 MHz (694-790 MHz) este foarte importantă pentru furnizarea unei acoperiri extinse, în special în zonele care pun probleme de rentabilitate economică, cum sunt zonele rurale, montane sau alte zone îndepărtate. Banda este adecvată pentru asigurarea unei acoperiri eficiente pe arii extinse, precum şi a unei acoperiri îmbunătăţite în interiorul clădirilor, fiind potrivită atât pentru extinderea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor de comunicaţii mobile oferite de tehnologiile 4G, cât şi pentru implementarea tehnologiilor de comunicaţii mobile de generaţie viitoare, cunoscute sub denumirea 5G sau IMT-2020. Spectrul din banda de 700 MHz va extinde spectrul sub 1 GHz deja utilizat pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile de bandă largă prin intermediul tehnologiei LTE şi va facilita implementarea reţelelor 5G şi introducerea pe scară largă a serviciilor digitale inovatoare.
Banda de 3400-3800 MHz este considerată o bandă primară adecvată pentru introducerea serviciilor 5G înainte de 2020, întrucât oferă lărgimi de bandă relativ mari şi un bun compromis între acoperire şi capacitate, asigurând o creştere semnificativă a capacităţii şi susţinerea comunicaţiilor de bandă largă îmbunătăţite, precum şi a aplicaţiilor care au nevoie de latenţă mică şi înaltă fiabilitate, cum sunt aplicaţiile pentru misiuni critice (automatizări industriale şi robotică).
Banda de 26 GHz este considerată bandă pionier pentru armonizarea timpurie pentru 5G în Europa, până în 2020, întrucât oferă peste 3 GHz de spectru continuu şi permite furnizarea de reţele dense de mare capacitate pe distanţe scurte, şi de aplicaţii şi servicii 5G revoluţionare, ce presupun viteze de transfer de date foarte mari, capacitate crescută şi latenţă foarte mică.