Afacerile din industrie au crescut cu 2,7% în iulie faţă de iunie, dar comenzile au scăzut cu 4,9%. La şapte luni, amândouă sunt încă pe plus
0
Cifra de afaceri din industrie a crescut în iulie, în termeni nominali, cu 2,7% faţă de iunie şi cu 4,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2013, la şapte luni avansul ajungând la 9,9%, evoluţie susţinută în principal de industria prelucrătoare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
În schimb, comenzile noi, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, au scăzut în iulie, în termeni nominali, cu 4,9% faţǎ de iunie, dar au crescut cu 10,2% faţă de aceeaşi lună din 2013, iar în primele şapte luni înregistrau un avans de 7,1%.
În iulie, comparativ cu luna precedentă, afacerile din industria prelucrătoare s-au majorat pe total cu 3,3%, iar industria extractivă a scăzut cu 13,5%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+5,9%), în industria bunurilor intermediare (+3,7%) şi în industria energetică (+3%), iar scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%) şi în industria bunurilor de capital (-0,7%).
Faţă de iulie 2013, industria prelucrătoare a urcat cu 4,6% şi industria extractivǎ cu 0,9%.
Pe de altă parte, scăderea comenzilor noi faţă de luna iunie a fost cauzată de reducerile înregistrate în industria bunurilor de capital (-11,9%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%). Creşteri au consemnat industria bunurilor intermediare (+3,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,6%), mai arată INS.
Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 25,2%, cele din industria bunurilor de capital cu 12,7%, din industria bunurilor intermediare cu 8,6% şi cele din industria bunurilor de uz curent cu 2,5%.
În primele şapte luni, comenzile noi au crescut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+26,9%), industria bunurilor intermediare (+8,7%), industria bunurilor de uz curent (+7,9%) şi industria bunurilor de capital (+5,2%).