UPDATE Ponta şi Chiţoiu se întâlnesc cu petroliştii pentru a discuta despre scumpirea carburanţilor după introducerea noilor accize şi a „taxei pe stâlp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scumpirile generate de noile accize sunt mărul discordiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, din cauza scumpirilor ce se prefigurează
Scumpirile generate de noile accize sunt mărul discordiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, din cauza scumpirilor ce se prefigurează

Premierul Victor Ponta şi Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, se vor întâlni astăzi, la ora 14.30, la sediul Guvernului, cu reprezentanţii companiilor petroliere, pentru a discuta despre preţurile la carburanţi, scrie Hotnews.ro, care citează surse guvernamentale.

UPDATE 14.47 "Vom discuta în perioada următoare întregul pachet fiscal prin care putem face ca preţurile la combustibil să nu afecteze în mod semnificativ nici populaţia, nici economia", a spus Ponta.


Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu va semna acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din cauza accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru. Potrivit preşedintelui, din cauza acestei accize suplimentare, a indexării accizelor cu inflaţia de 4,7% şi a noii „taxe pe stâlp“, preţul carburanţilor va creşte cu 10%, ceea ce se va vedea în final în creşterea costurilor şi în inflaţie.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat acum două săptămâni că introducerea accizei suplimentare şi majorarea accizelor se face pentru a combate deflaţia, fenomen care se observă în toată Europa, inclusiv Germania. El spunea atunci că deflaţia va duce în final la recesiune şi şomaj. Voinea a mai spus atunci că preţul carburanţilor nu va creşte deoarece Iranul a semnat un acord cu statele Occidentale, ceea ce va duce la scăderea preţului barilului de ţiţei pe bursele mondiale.

Ulterior, oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) au combătut argumentele lui Voinea spunând că ţara noastră nu este în pericol de deflaţie, şi că deflaţia nu se combate prin politici fiscale, ci monetare.

Ponta susţinea săptămâna trecută că Guvernul va discuta o serie de „posibilităţi fiscale“ cu producătorii, astfel încât să fie atenuat orice impact. Potrivit Hotnews, singura măsură care se prefigurează este amânarea obligaţiei de introducere pe piaţă, începând cu 1 ianuarie 2014, a benzinei cu un conţinut minim de biocarburanţi de 6%. Impactul ar fi de 5 bani pe litru.

Accizele suplimentare ar fi trebuit să ajungă într-un fond separat, destinat dezvoltării infrastructurii rutiere, potrivit negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Taxa pe stâlp“ ar putea fi şi ea în centrul discuţiilor, deoarece se va aplica şi pe sondele deţinute de Petrom, instalaţiile rafinăriilor, conductele Conpet şi depozitele benzinarilor, ceea ce înseamnă că va avea un impact în stabilirea preţului final al combustibililor.

În România, piaţa distribuţiei de carburanţi este împărţită între Petrom, OMV, Rompetrol, Lukoil, MOL, Eni, SOCAR şi Gazprom Neft, plus o serie de benzinari independenţi.

Mai puteti citi:

Palavra lui Palada. Surprize cu accize. Despre o fenomenală inginerie fiscală

Nu credeam să regretăm atât de rapid tăcerile solemne ale lui Andrei Zaharescu. Noul purtător de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, are o limbariţă pe măsura tăcerilor celuilalt. Dacă însă îi distilăm bine de tot diareea verbală, observăm că purtătorul de cuvânt îşi respectă milimetric fişa postului. Realmente, omul poartă cu sine un singur cuvânt: propagandă.

Să spargem misterul noii taxe pe combustibili: denumirea corectă, destinaţia exactă

„Adevărul” vă prezintă denumirea corectă şi destinaţia exactă ale celor 7 eurocenţi pe litrul de combustibil pe care îi vom plăti de la 1 ianuarie 2014.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget: Acciza la carburanţi creşte din cauza pericolului deflaţiei. E o problemă în toată Europa

Creşterea accizelor şi impunerea uneia supimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi vin în contextul pericolului deflaţiei, care se manifestă în toată Europa, inclusiv în Germania, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

Bugetul pe 2014, făcut pentru baronii locali. Cum ar putea fi acoperit din bani europeni

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să renunţe la acciza pe combustibil şi a venit cu o soluţie: mai puţini bani de la bugetul de stat pentru baronii locali şi o mai bună utilizare a fondurilor europene care le revin. “Adevărul” a analizat propunerea făcută de şeful statului şi modul în care poate fi pusă în practică.

Traian Băsescu: „Dacă nu vor renunţa la creşterea cu 7 eurocenţi a accizei la benzină, le trimit bugetul înapoi”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creşterea accizei la benzină cu 7 cenţi şi se menţine creşterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.

Biletele de avion se scumpesc cu 15% din cauza majorării cu aproape 19% a accizelor la kerosen de la 1 ianuarie 2014

Majorarea accizelor la kerosen (principalul carburant al aeronavelor) cu 18,6% de la 1 ianuarie se va transfera aproape integral în preţul biletelor. Scumpirile vor interveni imediat ce operatorii vor cumpăra carburant cu noile accize.

Guvernul se aşteaptă ca preţul benzinei şi al motorinei să crească cu 30-40 de bani pe litru în urma introducerii noilor accize

Modificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a benzinei şi motorinei cu 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. În prezent, preţul sortimentelor de benzină cele mai vândute variază între 5,5-5,9 lei/litru.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite