Un investitor indian construieşte o fabrică de reciclare a uleiurilor minerale uzate, la Olteniţa. Investiţia se ridică la 56 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uleiul uzat este colectat în recipiente speciale

Grupul internaţional Green Oil & Lubes SRL, înfiinţat de omul de afaceri indian Mazarali Kamumiya Saiyed, va construi o fabrică de reciclare a uleiurilor minerale uzate, la Olteniţa, printr-o investiţie totală care se ridică la 56 de milioane de dolari.

Uzina va regenera uleiurile minerale uzate şi le va transforma în uleiuri de bază pentru vânzare şi reutilizare în industria auto şi în alte sectoare industriale.

Green Oil & Lubes SRL face parte dintr-un grup de companii înfiinţate de inginerul şi omul de afaceri indian Mazarali Kamumiya Saiyed. Grupul de companii va contribui la programul de investiţii cu 26 de milioane de dolari, în timp ce restul de 30 de milioane de dolari vor fi asiguraţi printr-un credit de investiţii cu participări egale acordat de BERD şi BCR. Cele două instituţii financiare au semnat un credit sindicalizat de tip club loan în valoare de 38,7 milioane de dolari pentru dezvoltarea, construcţia şi funcţionarea uzinei. În cadrul aceluiaşi acord financiar, BCR a aprobat, de asemenea, o linie de 8,7 milioane de dolari pentru finanţarea nevoilor de capital de lucru şi TVA-ului aferent dezvoltării proiectului.

Compania se aşteaptă să colecteze majoritatea uleiurilor uzate reciclabile din ţară şi, în schimb, să creeze un produs atractiv şi accesibil pentru clienţii locali. În plus, investiţia de la Olteniţa va veni la pachet cu un transfer semnificativ de competenţe şi tehnologie, precum şi cu aproximativ 70 de noi locuri de muncă.

Investiţia abordează o problemă esenţială a tranziţiei României către o economie durabilă şi ecologică prin susţinerea unei noi facilităţi de reciclare. Eficienţa resurselor şi reciclarea rămân zone cu posibilităţi semnificative de îmbunătăţire. În medie, fiecare litru de lubrifiant generează 0,5 litri de reziduri (ulei uzat). În prezent, în România, numai aproximativ 50% din aceste deşeuri sunt colectate si sunt utilizate în principal drept combustibil pentru producerea de energie termica în procese industriale, lucru care generează cantităţi semnificative de gaze cu efect de seră.

„Suntem onoraţi să colaborăm cu două mari bănci internaţionale în dezvoltarea unui proiect unic în România, într-o locaţie strategică, la malul Dunării, care leagă Europa de Est şi Europa Centrală şi care ne va permite să reciclăm integral deşeurile colectate regional”, a declarat Mazarali Kamumiya Saiyed, acţionar majoritar al Green Oil & Lubes.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite