Listarea Romgaz bate dintr-un foc două recorduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romgaz deţinea la finele lunii iunie rezerve dovedite nete de 62,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale  FOTO: Reuters
Romgaz deţinea la finele lunii iunie rezerve dovedite nete de 62,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale  FOTO: Reuters

Oferta Romgaz este prima a unei companii de stat la Londra, iar în urma operaţiunii autorităţile vor încasa între 310 milioane de euro şi 415 milioane de euro, cea mai mare sumă obţinută de Guvern dintr-o listare.

Statul vrea să vândă un pachet de 15% din acţiunile pe care le deţine la Romgaz într-o operaţiune prin care va încasa între 311 şi 415 milioane de euro, cea mai mare derulată vreodată de autorităţile române, la finalul căreia producătorul va fi listat pe bursele de la Bucureşti şi de la Londra. Banii vor merge, însă, la buget.

Oferta va avea loc între 23 şi 31 octombrie, însă ordinele vor putea fi preluate de astăzi, urmând a se opera în sistem începând de miercuri. În acest fel se va respecta o prevedere din legislaţia românească, potrivit căreia trebuie să treacă două zile între aprobarea prospectului şi începerea ofertei.

Investitorii instituţionali au la dispoziţie 85% din ofertă, în vreme ce micii investitori au repartizat un procent de 15%. Pentru investitorii mici care doresc până la 10.000 acţiuni vor fi acordate discounturi de 5% în prima săptămână şi de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.

Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, declara la finele lunii iulie că statul doreşte să încaseze 600 de milioane de euro pe cei 15% din Romgaz, însă această sumă este prea mare pentru posibilităţile pieţei de la Bucureşti. Listarea pe bursa de la Londra va avea loc prin intermediul unor certificate de depozit global (GDR), care au ca suport acţiuni. Un astfel de instrument este echivalentul unei acţiuni.

Cea mai profitabilă companie de stat

Raportat la preţul minim din ofertă, Romgaz este evaluată la 9,25 miliarde de lei (2,07 miliarde de euro), iar la preţul maxim, la 12,33 miliarde de lei (2,77 miliarde de euro). Statul deţine 85,1% din companie prin Departamentul pentru Energie, iar 14,9% din acţiuni aparţin Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia sa se va diminua la 70,1%. 

Romgaz este cea mai profitabilă companie deţinută de către Guvern. Societatea a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În acelaşi timp, profitul companiei a scăzut de la 797 de milioane de lei la 622 de milioane de lei.

Ar putea pierde unele zăcăminte

Romgaz a încheiat acte adiţionale pentru o serie de perimetre cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), dar acestea trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern. Pentru unele dintre acordurile petroliere, termenele au expirat, iar altele vor expira în curând. Astfel, producătorul de stat poate pierde drepturile de exploatare a unora dintre zăcămintele pe care le are în concesiune, potrivit proiectului de listare a companiei.

Compania deţinea la finele lunii iunie rezerve dovedite nete de 62,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi rezerve probabile nete de 13,2 miliarde de metri cubi, potrivit raportului de evaluare realizat de către DeGolyer & MacNaughton.

Aproximativ 70% din rezervele dovedite ale Romgaz se regăsesc în 25 de zăcăminte, concesiunile referitoare la aceste perimetre urmând să expire între 2020 şi 2043. 

EXPLIC FOTO

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite