Black Sea Oil&Gas: Noile taxe din România au un impact puternic negativ asupra investiţiilor din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma petrolieră Brent Delta Topside aşteaptă dezafectarea într-un chei de la portul Seaton Hartlepool Marea Britanie FOTO Guliver / GettyImages / Ian Forsyth

Compania Black Sea Oil&Gas a primit, vineri, un permis de construcţie de la ministerul Energiei pentru un proiect de gaze offshore, dar susţine că noile taxe introduse în România ar putea face dificilă continuarea investiţiilor, scrie Reuters.

În 2008, compania controlată de fondul privat Carlyle Group LP a descoperit două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz, situate la aproximativ 120 de kilometri de ţărm, în Marea Neagră. Compania spera să demareze producţia până în 2020, devenind astfel prima firmă care ar extrage vastele resursele offshore ale României.

Guvernul social-democrat a aprobat însă, în decembrie, o serie de impozite printr-o ordonanţă de urgenţă, fără a evalua impactul măsurilor şi fără o dezbatere publică. Acestea includ o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru firmele din energie şi un plafon al preţurilor la gaze.

Acest lucru s-a adăugat legii offshore care stipulează că firmele producătoare vor trebui să vândă cel puţin jumătate din producţia lor anuală de gaze naturale în ţară.

„Impactul acestor modificări legislative asupra planurilor de investiţii este extrem de negativ”, a declarat directorul executiv al firmei, Mark Beacom, pentru Reuters. Potrivit lui, abilitatea companiei dea a lua o decizie finală de investiţii este „afectată în mod negativ”. Beacom susţine că plafonarea preţului „elimină încrederea investitorilor că, fiind un producător român, nu va fi dezavantajat economic decât dacă ar investi în alte ţări”. Restricţiile privind vânzările fac, de asemenea, dificil pentru companie să finanţeze proiectul offshore, a mai spus el.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, România este în mare măsură independentă în ceea ce priveşte nevoile energetice. Importă mai puţin de 10% din nevoile sale de gaze naturale din Rusia, restul fiind produs local, în principal de către producătorul de stat Romgaz şi de OMV Petrom, controlat de OMV din Austria.

Noile impozite şi plafoane de preţuri au fost criticate la nivel general de întreprinderi, însă guvernul a declarat că nu intenţionează să retragă sau să modifice ordonanţa de urgenţă.

În octombrie, după ce a fost aprobată legea offshore, Petrom a amânat decizia de investiţie în blocul Neptun din Marea Neagră, un joint-venture cu ExxonMobil.

Anul trecut, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a declarat că ţara ar putea aproape să dubleze producţia de gaze naturale la circa 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2025, datorită noilor descoperiri offshore.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite