BERD a investit peste jumătate de miliard de euro în România în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit peste jumătate de miliarde de euro în economia românească în 2017. Banca a susţinut anul trecut 29 de proiecte cu investiţii în datorii şi acţiuni, în valoare de 546 milioane euro. Din această finanţare, 93% a fost acordată sectorului privat.

Investiţia de anul trecut a fost aproape de nivelul maxim din ultimii şapte ani, de 612 milioane de euro, furnizat în 2012. Investiţiile în capitaluri proprii au atins un record record de 122 milioane de euro în nouă contracte.

Rezultatele din 2017 aduc investiţiile totale ale BERD în România la 7,8 miliarde de euro, iar numărul proiectelor din ţară la 415 la sfârşitul anului.

Priorităţi                                                              

În România, Banca se concentrează pe promovarea accesului la finanţare şi extinderea produselor în sectorul financiar, prin reducerea disparităţilor regionale prin dezvoltarea infrastructurii şi prin îmbunătăţirea competitivităţii în sectorul corporativ prin îmbunătăţirea practicilor de guvernanţă şi gestionare, precum şi prin restructurarea întreprinderilor de stat.

Dimensiunea investiţiilor BERD în orice ţară dată este determinată de factori precum numărul de proiecte care sunt pregătite pentru finanţare şi care satisfac cerinţele băncii, climatul de afaceri şi disponibilitatea finanţării din alte surse.

Investiţii în 2017

În 2017, BERD a finanţat investiţii de tip greenfield, cum ar fi o instalaţie de reciclare a deşeurilor industriale de petrol şi o nouă fabrică pentru aliaje moi. Banca a finanţat, de asemenea, extinderea lanţului local de comercializare farmaceutică şi o dezvoltare imobiliară pentru logistică la periferia Bucureştiului. Investiţiile de capital includ o exploataţie agricolă locală, un lanţ popular de supermarketuri şi o companie care vizează explorarea petrolului şi gazelor în Marea Neagră. Banca a finanţat, de asemenea, proiecte de infrastructură municipală, cum ar fi noile autobuze pentru Sibiu, Braşov şi Constanţa.

BERD a fost foarte activă pe pieţele de capital, susţinând emisiunile de obligaţiuni de referinţă, sprijinind metode alternative de finanţare, cum ar fi leasingul, acordarea de consultanţă şi finanţare întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri).

Anul a văzut şi două bănci partenere care se alătură noului Fond de Finanţare a Economiei Verzi (GEFF) pentru România, care îmbină banii BERD cu fonduri donatoare din Taipei China pentru investiţii în economii de energie în clădiri rezidenţiale. Finanţarea de la GEFF a fost acordată Banca Transilvania şi UniCredit, care acum împrumută fondurile către gospodării şi asociaţii de locuinţe.

Matteo Patrone, directorul BERD pentru România şi Bulgaria, a declarat: „Sunt foarte mulţumit că am putut susţine un număr atât de mare de proiecte importante în 2017. Sperăm să continuăm să investim puternic în 2018 şi să ne concentrăm atenţia asupra sectorului privat. De asemenea, planificăm mai multe investiţii în infrastructura municipală şi suntem gata să susţinem autorităţile în avansarea iniţiativelor de infrastructură şi restructurarea întreprinderilor de stat”.

BERD este o bancă multilaterală dedicată dezvoltării economiilor orientate spre piaţă şi promovării iniţiativei private şi antreprenoriale în mai mult de 30 de ţări, de la Maroc la Mongolia şi de la Estonia până la Egipt. Banca este deţinută de 65 de ţări, UE şi BEI. Planul strategic al BERD pentru ţările în care acesta investeşte pentru perioada 2016-18 are trei priorităţi: consolidarea rezistenţei economice, abordarea provocărilor globale şi sprijinirea integrării regionale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite