Cum alegi ferestrele de mansardă. Ce dimensiuni sunt ideale pentru ferestrele înclinate şi din ce materiale să fie făcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum alegi ferestrele de mansardă. Suprafaţa ferestrei trebuie să fie cel puţin 20% din suprafaţa podelei mansardei
Cum alegi ferestrele de mansardă. Suprafaţa ferestrei trebuie să fie cel puţin 20% din suprafaţa podelei mansardei

Mansardele, ca şi celelalte încăperi ale casei, trebuie să fie cât mai mult luminate natural, lumina să fie uniform distribuită, să se evite pe cât posibil strălucirile orbitoare, iar din interior să existe senzaţia de comunicare cu exteriorul. De aceea, îţi oferim câteva repere: cum alegi ferestrele de mansardă.

În general, pentru respectarea nivelului minim de confort vizual în timpul zilei, când lumina naturală este disponibilă, suprafaţa vitrată (fereastra) nu tebuie să fie mai mică de 10% din suprafaţa camerei.

Specialiştii spun că suprafaţa optimă a ferestrelor dintr-o cameră în care se petrece mult timp ziua este de 20% din suprafaţa podelei. De exemplu, pentru un living cu suprafaţa de 24 mp, suprafaţa vitrata trebuie să fie între 2,4 mp şi 4,8 mp.

Cum alegi ferestrele de mansardă. Pentru o ventilaţie corectă

O altă condiţie necesară confortului, asigurată tot de alegerea corectă a ferestrelor, este ventilarea încăperilor.

Când ne gândim tot mai mult la eficienţa energetică a construcţiilor, la etanşeitatea lor, la reducerea cât mai mult a consumului, devine cu atât mai important ca ventilarea încăperilor să se facă natural, pe cât posibil fără echipamente mecanice, consumatoare de energie.

Potrivit specialiştilor, suprafaţa de ventilare recomandată pentru o încăpere locuită (de ex. un living sau un dormitor) este de minim 5 metri pătraţi.

Ferestrele de mansardă de calitate asigură această suprafaţă de ventilare prin intermediul unei fante de ventilare care poate rămâne deschisă, chiar dacă fereastra este închisă şi asigurată.

Cum alegi ferestrele de mansardă. Unde se plasează

Un alt criteriu important la care va veţi gândi va fi desigur poziţia ferestrelor de mansardă, ştiind că asta influenţează hotărâtor atmosfera acestui spaţiu.

Dacă mansarda este un spaţiu generos, fluid, deschis în aşa fel încât ferestrele de mansardă de pe cel puţin două pante să lumineze aceeaşi încăpere, puteţi plasa ferestrele la înălţimi diferite, pe ape diferite.

În afară de avantajul evident al ambianţei deosebite, o asemenea amplasare influenţează ventilarea mansardei.

În rest, puteţi plasa fereastră oricât de jos sau de sus doriţi (chiar în dreptul coamelor), în aşa fel încât să creaţi senzaţia comunicării armonioase cu exteriorul şi să aveţi acces uşor la fereastră. Desigur, puteţi opta şi pentru variante cu acţionare electrică, prin telecomandă.

Cum alegi ferestrele de mansardă. Dimensiunile, în funcţie de acoperiş

În privinţa dimensiunilor, lungimea ferestrei de mansardă se alege în funcţie de pantă: la acoperişurile cu pantă mare sunt necesare ferestre cu lungime mai mică, iar la cele cu pantă mai mică - ferestre cu lungime mai mare.

Lăţimea ferestrei de mansardă nu va va impune limitări.

Se mai spune uneori că lăţimea ferestrei de mansardă se alege doar în funcţie de distanţa dintre căpriori, dar asigurarea unui un cadru de lemn adecvat pentru suportul ferestrei permite instalarea ferestrei de mansardă, indiferent care este dinstanta dintre căpriori.

Cum alegi ferestrele de mansardă. Poziţionarea

Pentru mansardele cu tavan înclinat sunt indicate ferestrele cu articulare mediana şi/sau superioară.
În cazul mansardelor cu parapet, se recomandă elemente verticale de ferestre care se combină cu ferestrele de mansardă.

Pentru mansardele cu balcon, sunt indicate cele care permit accesul fizic în afara mansardei.
Datorită faptului că se instalează pe acoperişul înclinat, ferestrele de mansardă oferă cu până la 50% mai multă lumină decât ferestrele verticale sau lucarnele.

Cum alegi ferestrele de mansardă. Din ce material să fie?

Ferestrele din lemn sunt ideale pentru dormitoare, livinguri, holuri şi camerele copiilor, pentru că asigură o ventilaţie mai apropiată de cea naturală.

În schimb, ferestrele cu finisaj din poliuretan sunt recomandate în băi şi bucătării, fiind rezistente la umiditate şi la spălările dese, dar şi în încăperile cu un design interior modern, cu accent pe finisajele albe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite