Case în stil mediteranean: locuinţe care te duc cu gândul la vacanţă
0Zona Mediteranei a inspirat un anumit tip de case la construirea cărora se folosesc materiale naturale, ca piatra, lemnul, varul sau cărămida. Acoperişurile cu ţigală de tip olan, terasele şi ferestrele înguste şi lungi, care lasă lumina să intre, dar protejează de bătaia directă a razelor soarelui sunt numai câteva dintre caracterisicile acestor construcţii elegante, cu spirit latin.
Pe piaţa imobiliară din România există cerere pentru case de tip mediteranean, mai ales pentru cele de inspiraţie grecească sau italiană, de unde sunt preluate elemente specifice sau proiectele sunt adaptate la condiţiile meteorologice din ţara noastră, respectiv temperat continentală de tranziţie.
Particularităţile caselor de tip mediteranean sunt impuse de clima din zona Mediteranei, cu precipitaţii abundente şi ierni destul de blânde. De regulă, proiectele realizate pentru piaţa din România prevăd cadru din beton armat şi pereţi din zidărie de cărămidă.
Case de tip mediteranean: fier forjat, mozaic, lemn
Astfel, pe lângă terasă, balustrade, coloane din lemn, acoperiş cu pantă de înclinaţie mică, acoperit cu ţiglă, o locuinţă de acest gen include accente şi decoraţiuni din fier forjat, mozaic, lemn, pardoseli din gresie, alei pietruite şi cât mai multe plante.

FOTO gorgeoushomedecor.com
Faţadele văruite în alb reprezintă o altă caracteristică definitorie pentru casele greceşti sau italiene. Prezenţa acoperişului cu olane asigură în verile călduroase răcoare şi o bună circulaţie a aerului. Nu în ultimul rând, pentru casele situate în zona de litoral sunt preferate ferestrele cu obloane.

Case de tip mediteranean. Mobilierul te invită la leneveală
La interior, în cazul caselor de inspiraţie mediteraneană sunt recomandate finisaje din materiale naturale, culorile marine şi mobilier care invită la leneveală, realizat din lemn sau fier forjat.

FOTO gorgeoushomedecor.com
Draperiile pot fi alese, de asemenea, din materiale cât mai naturale, cum ar fi bumbac sau in, în culori cât mai deschise. Pentru sezonul rece este recomandat, în ceea ce priveşte România, ca podeaua să fie acoperită cu un covor călduros, mai ales dacă avem pardoseală din gresie.

FOTO gorgeoushomedecor.com
Mobilierul de terasă poate include şezlonguri, hamace sau canapele şi fotolii din ratan natural (se poate folosi mobilier din ratan sintetic pentru că se uzează mai greu) sau răchită. Pentru serile răcoroase, terasa poate fi dotată cu încălzitoare (patio heater) sau se poate încălzi chiar şi cu ajutorul unui şemineu.

FOTO gorgeoushomedecor.com

FOTO nimvo.com