Uniunea Europeană ar putea decide luna aceasta dacă amendează Gazprom pentru că a impus preţuri incorecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CE vrea să afle dacă Gazprom obstrucţionează concurenţa pe pieţele de gaze naturale

La mai bine de şapte ani de când a fost deschisă investigaţia privind legarea preţului gazelor de cel al petrolului, UE şi Gazprom ar putea cădea la învoială asupra formulei de calcul a preţurilor, ceea ce ar putea facilita şi intrarea altor companii pe pieţele din Europa şi de Est.

Uniunea Europeană şi Gazprom sunt pe punctul de a soluţiona o dispută care durează de şapte ani pe tema concurenţei, după ce grupul rus a acceptat să reformeze formula de calcul a preţurilor şi să permită rivalilor să câştige teren pe pieţele din Europa de Est, au declarat, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar.

Surse apropiate discuţiilor au declarat că în cursul acestei luni Comisia Europeană ar putea lua p decizie în acest sens, chiar dacă este posibil să apară unele întârzieri. O înţelegere ar permite Gazprom să evite amenzi de până la 10% din cifra sa globală de afaceri, scrie Reuters.

Anul trecut, Gazprom, companie care asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, s-a oferit să lege preţurile pe care le percepe de o serie de indicatori de referinţă, precum preţul la hub-urile de gaze din Europa Occidentală sau preţurile la graniţele Franţei, Germaniei şi Italiei, dar şi să permită revizuirea preţurilor odată la doi ani. De asemenea, Gazprom a promis că va elimina din contractele sale toate restricţiile care împiedică clienţii săi să revândă gazele naturale pe care le-au cumpărat de la companie şi, de asemenea, să permită operatorului reţelei de gazoducte din Bulgaria să se ocupe de livrările de gaze spre Grecia.

Organismele europene de concurenţă au declanşat în 2011 o amplă anchetă asupra Gazprom, în cadrul căreia s-au efectuat percheziţii la aproximativ 20 de birouri ale clienţilor Gazprom din Europa Centrală şi de Est. Ancheta a început după ce Gazprom ar fi impus preţuri incorecte prin legarea preţului la gaze de preţul petrolului, care ar fi restricţionat libera circulaţie a gazelor între statele membre UE şi ar fi împiedicat diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite