Nu doar piaţa petrolului este în colaps. Există o nouă „bulă“ în Silicon Valley şi aceasta deja se sparge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ţineţi minte evaluările acelea de zeci de miliarde de dolari ale „unicornilor“, gen Uber, Airbnb, Dropbox, Palantir, Snapchat, Pinterest, Spotify, Lyft? Este posibil să nici nu fi auzit de unele dintre aceste companii, dar tot ce trebuie să ştiţi este că investitorii acestora credeau până de curând că firmele în cauză valorează mai mult decât giganţi precum Hewlett-Packard, care au active şi venituri imense şi profituri de miliarde de dolari.

Ei bine, această „bulă“ tocmai este pe cale de a se sparge. Potrivit Business Insider, fondurile oferite startup-urilor de către fondurile de capital de risc („venture capital“ – n.r.) au înregistrat o scădere de 25% în primul trimestru al anului 2016, cel mai mare declin de la începutul anilor ‘2000, când s-a spart bula dot-com.

Astfel, doar o sumă de 13,9 miliarde de dolari a intrat în conturile startup-urilor în primele trei luni, iar numai 884 de tranzacţii au fost efectuate. Raportul include doar companiile care au atras deja până acum o rundă de finanţare şi exclude firmele care au ca investitori indivizi particulari, aşa numiţii „angel investors“. De asemenea, nu sunt incluse companiile deja deţinute în proporţie majoritară de către alte societăţi, ca şi firmele deţinute de fondurile de capital privat („private equity fund“ – n.r.).

Cu toate acestea, suma este la minimul ultimilor 15 ani, iar numărul tranzacţiilor încheiate la minimul ultimilor 4 ani.

Vântul schimbării

Publicaţia notează că acest lucru este încă o dovadă asupra „vântului rece“ care bate acum în Silicon Valley. Spre exemplu, Shuddle – „Uber pentru copii“, tocmai ce s-a închis astăzi. De asemenea, producătorul de ceasuri inteligente Pebble a efectuat recent o rundă de concedieri, în vreme ce tot mai multe companii IT au început să fie evaluate la valori din ce în ce mai mici.

Concomitent, fondul de investiţii Fidelity Investments şi-a evaluat în scădere participaţiile la companii precum Dropbox, Cloudera şi Zenefits.

Citiţi mai departe continuarea pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite