Matematica după Gazprom: Datoria Ucrainei ar fi ajuns la 29,5 miliarde de dolari, din care gazele în sine costă doar 2,8 miliarde, restul sunt amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Formula" după care Gazprom calculează preţul gazelor scoate tarife diferite pentru statele din Estul Europei faţă de ţările din Occident, mult mai mari
"Formula" după care Gazprom calculează preţul gazelor scoate tarife diferite pentru statele din Estul Europei faţă de ţările din Occident, mult mai mari

Gigantul rus Gazprom a anunţat că datoria totală a Ucrainei pentru gazele naturale consumate a ajuns la 29,47 de miliarde de dolari, punând presiune pe Kiev, în condiţiile în care statul ucrainean se confruntă cu rebeliunea prorusă în estul ţării, scrie „The Moscow Times“.

„Datoria totală de până acum a Ucrainei este de 29,477 miliarde de dolari“, a declarat Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom. Din această sumă, 2,6 miliarde de dolari sunt pentru livrările de gaze din anii 2013 şi 2014, alţi 200 de milioane sunt pentru gazele furnizate în Estul Ucrainei, aflat în mâinile separatiştilor, iar restul sunt „amenzi“ pentru clauzele „take or pay“, potrivit sursei citate.

Aceste clauze din contractele Gazprom  presupun ca orice cumpărător să plătească întreaga cantitate de gaze contractată, indiferent dacă a consumat-o pe toată sau nu. 

Grupul ucrainean Naftogaz, însă, afirmă că pretenţiile Gazprom privind clauzele „take or pay“ violează acordul semnat pe zece ani în 2009.

Naftogaz a dat în judecată Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, cerând 16 miliarde de dolari de la Gazprom.

Anterior, Gazprom a suspendat livrările de gaze naturale către Europa de trei ori din cauza disputelor cu Ucraina, în 2006, 2009 şi 2014. O treime din consumul de gaze al Europei provine din Rusia, iar 40% din această cantitate tranzitează Ucraina.

Rusia era principalul furnizor de gaze al Ucrainei, însă în primul trimestru al acestui an, aceasta a importat mai mult din Europa, via Slovacia, Polonia şi Ungaria.

Grupul Gazprom a fost acuzat oficial de către Comisia Europeană de abuz de poziţie dominantă în Estul Europei, riscând o amendă de 10% din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă 15 miliarde de dolari.

CE a început în 2012 o anchetă pentru a verifica dacă Gazprom abuzează de poziţia dominantă pe piaţa europeană pentru a împiedica aprovizionarea din alte surse şi pentru a taxa clienţii incorect, însă acţiunea a fost întârziată de declanşarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Oficialii grupului rus au încercat din răsputeri să evite punerea oficială sub acuzaţie, inclusiv directorul Alexei Miller deplasându-se în ultimul an la Bruxelles pentru a convinge oficialii europeni. Între timp, însă, Rusia a anexat Crimeea şi a izbucnit conflictul din estul Ucrainei. Concomitent, Gazprom a tăiat gazele pentru Kiev şi a redus arbitrar, vreme de jumătate de an, livrările către o serie de state, respectiv Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Austriei şi României.

De asemenea, a ameninţat că statele care vor alimenta Ucraina prin procedura de "flux reversibil", totul în timp ce încerca să convingă Europa că este un partener de încredere.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite