Iranul şi Arabia Saudită îşi dispută supremaţia în Orientul Mijlociu INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razboaiele proxy au cuprins multe state din Orientul Mijlociu Foto AP
Razboaiele proxy au cuprins multe state din Orientul Mijlociu Foto AP

Izbucnirea şi mai ales escaladarea atât de rapidă a conflictului dintre Arabia Saudită şi Iran, principalele puteri militare şi economice din Orientul Mijlociu, are la bază şi considerente economice.

Liderii saudiţi sunt nemuţumiţi, încă din luna iulie a anului trecut, când SUA împreună cu altre cinci puteri globale au ajuns la o înţelegere cu Iranul pentru renunţarea la programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale. Acordul prevede ca Teheranul să recapete acces la sistemul financiar mondial, să exporte petrol şi să-i fie deblocate active blocate în străinătate de peste 100 miliarde de dolari.

Saudiţii sunt îngrijoraţi că încheirea acordului nuclear va da Iranului un avantaj în cadrul rivalităţii lor regionale. Confruntările de tip proxy - în care forţele rivale se bat între ele prin intrermediul intermediarilor pe care îi susţin, precum în Yemen, Iraq, Siria, Liban şi Bahrein - au remodelat Orientul mijlociu după ce Statele Unite au invadat Irakul în 2003. În timp ce conflictul poate fi explicat parţial prin schisma de mai bine de un mileniu dintre suniţi şi şiiţi în principal este vorba de rivalitatea dintre Iranul şiit şi Arabia Saudită sunită pentru dominaţia politică a Orientului Mijlociu, de forţă conducătoare a Islamului.

Războiele proxy, în care sunt angrenate cele două forţe ale lumii islamice s-au soldat cu sute de mii de victime în ultimii cinci ani. În special Siria, în războiul acesta pierzând-şi viaţa peste 250.000 de oameni şi mai bine de 4,4 milioane fiind forţaţi să-şi părăsească locuinţele.

în luna martie a acestui an, Arabia Saudită a declanşat războiul împotriva rebelilor Houti şi ai aliaţilor acestora din Yemen. populaţia Houti aparţine ramurii Zaidiţiilor, sectă şiită în cadrul religiei musulmane. Saudiţii s-au grăbit să declare un război proxy, iranienii aflându-se în spatele rebelilor. De atunci peste 2.600 de civili au fost omorâţi în Yemen, cei mai mulţi, victime colaterale ale atacurilor aeriene saudite.

Instaurarea păcii în această regiune lovită de conflicte sângeroase nu oate fi obţinută fără un acord între saudiţi şi iranieni. În prezent un acord este imposibil, şi mai rău există pericolul unei confruntări directe între cele două ţări care ar arunca în aer nu doar regiunea ci şi economia mondială.

Arabia saudită are nevoie de fonduri însemnate pentru a continua luptele în care este angrenată. Nu mai puţin de 25% din bugetul pentru anul viitor este destinat armatei. Iar 75% din bugetul saudiţilor provine din vânzarea petrolului. La preţul actual de 30 de dolari pe baril, veniturile sunt prea mici pentru saudiţi.

Anul trecut, Riadul a înregistrat un deficit record de peste 100 de miliarde de dolari. Deşi are rezerve valutare de peste 600 de miliarde şi datorii suverane reduse, economia saudită nu va rezista mult timp. 

harta orient
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite