Inflaţia din zona euro atinge 2% şi pune în discuţie politicile BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata inflaţiei din zona euro a accelerat puternic în ultima perioadă, atingând nivelul de 2%. Fenomenul oferă argumente adiţionale celor care critică politicile monetare inflaţioniste ale Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Bloomberg şi Reuters.

Preţurile zonei euro din februarie sunt cu 2% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform unui comunicat de joi al Eurostat. Presiunea inflaţionmistă a fost mărită şi de ascensiunea preţului petrolului care a atins cel mai înalt nivel din ultimele 19 luni. În anticiparea unor creşteri ulteriorare a inflaţiei, preţurile din zona euro au urcat la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

Totuşi, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, s-a menţinut stabilă în februarie, pentru a treia lună consecutivă. „Punctul central rămâne inflaţia de bază care nu arată bine,” spune Frederik Ducrozet, prim-economist la Banque Pictet & Cie SA din Geneva. El a adăugat că inflaţia de bază „este în cel mai bun caz stabilă, iar atât timp cât acest lucru nu se schimbă, nu există motiv pentru a considera o schimbare de politică (monetară – n.r.).”

Cu toate acestea, tocmai diferenţa de comportament dintre rata inflaţiei şi inflaţia de bază face dificilă luarea unei decizii cu privire la continuarea programului de stimulare monetară adoptat de BCE. Pe de o parte, escaladarea susţinută dincolo de rata anuală de 2% a inflaţiei ar fragiliza preţurile şi aşteptările de pe piaţă. Pe de altă parte, în absenţa elementelor volatile, creşterea economică rămâne slabă şi inflaţia de bază nu poate fi lăsată să scadă prea mult sau chiar să intre în teritoriu negativ din cauza punerii în pericol a creşterii şi chiar a competitivităţii economice a întregii zone euro.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a subliniat că perspectivele economice ale zonei euro sunt umbrite de doza mare de incertitudine care vine cu Brexit-ul, cu perioadele electorale din Franţa, Germania şi Olanda, dar şi cu agenda nesigură a preşedintelui american Donald Trump. Următoarele discuţii cu privire la politica monetară a BCE vor fi purtate în luna iunie, iar deciziile luate vor putea fi implementate abia după vara acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite