Grupul Erste vinde 30% din acţiunile subsidiarei din Ungaria pentru 247 de milioane de euro. Cumpărătorii sunt BERD şi guvernul maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erste Group, proprietarul BCR în România, vinde o participaţie de 30% din Erste Bank Ungaria către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi statul maghiar.

Vânzarea se realizează prin societatea Corvinus, cu câte o cotă de 15%, pentru suma de 77,78 de miliarde de forinţi maghiari în total (circa 247 de milioane de euro), iar finalizarea tranzacţiei este aşteptată în toamnă, după primirea tuturor aprobărilor necesare, a anunţat grupul austriac, potrivit News.ro. Contractul cadru a fost semnat luni de cele trei părţi implicate, iar Erste Group va consolida baza de capital a Erste Bank Ungaria (EBU) înainte de finalizarea tranzacţiei „pentru a permite în mod sustenabil băncii să crească creditarea economiei locale“.

Ungaria, BERD şi Erste Group au semnat la 9 februarie 2015 un memorandum de înţelegere, care a contribuit la susţinerea în creştere a creditării. În cadrul acestei iniţiative, Erste Group, în prezent acţionarul unic al EBU, a oferit Guvernului Ungariei şi BERD o oportunitate de a investi în operaţiunile pe care le deţine în Ungaria.

„Prin această tranzacţie, cel mai important obiectiv al Guvernului Ungariei este stimularea creşterii, prin încurajarea creditării şi susţinerea contribuţiei sistemului bancar din Ungaria la dezvoltarea economiei printr-un context stabil“, a declarat ministrul Economiei Naţionale din Ungaria Mihály Varga, informează News.ro.

La rândul său, prim-vicepreşedintele BERD, Phil Bennett, spune că baza de capital mai solidă va permite Erste Bank Ungaria să-şi implementeze planul de creştere, inclusiv în ceea ce priveşte creditarea către IMM-urile locale, contribuind astfel la îmbunătăţirea intermedierii financiare şi susţinând economia reală.

Preţul de achiziţie de 77,78 miliarde forinţi maghiari pentru participaţia totală de 30% la Erste Bank Ungaria a fost negociat între Erste Group şi cei doi cumpărători pe baza metodelor de evaluare din piaţă, după ce a fost efectuată procedura de due diligence de către auditori externi. Ca urmare a majorării de capital, preţul de achiziţie este echivalentul unui multiplu de 1,1 al raportului dintre preţ şi valoarea contabilă.

„Decizia Erste Group de a invita statul ungar şi BERD să devină acţionari minoritari în subsidiara noastră din Ungaria reflectă aşteptările noastre pozitive cu privire la continuarea dezvoltării pieţei bancare din Ungaria“, a afirmat preşedintele Consiliului de Supraveghere al Erste Group, Friedrich Rodler.

Tranzacţia, a cărei finalizare este estimată pentru toamnă, trebuie să primească toate aprobările necesare din partea autorităţilor de supraveghere şi concurenţă din Ungaria şi Uniunea Europeană. Totodată, părţile implicate trebuie să îndeplinească anumite condiţii, inclusiv încheierea de către Erste Group a majorării capitalului băncii din Ungaria.

Guvernul Ungariei a finalizat recent procesul legislativ privind reducerea taxei bancare în 2017, în conformitate cu Memorandumul de Înţelegere.

În baza drepturilor proporţionale în calitate de acţionari minoritari, Guvernul Ungariei şi BERD vor putea să numească fiecare câte un membru fără atribuţii executive în Consiliul Director al EBU şi un membru în Consiliul de Supraveghere al băncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite