Germania a preluat controlul unei sucursale a Gazprom, pentru a menţine aprovizionarea cu gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom

Germania a preluat controlul unei unităţi locale a gigantului rus de gaze naturale Gazprom, spunând că va face „ce este necesar” pentru a menţine aprovizionarea cu energie în ţară, scrie businessinsider.com.

Berlinul a preluat o unitate locală a gigantului rus al gazelor naturale Gazprom, a anunţat luni Ministerul Economiei din Germania.

Ministerul german al economiei a declarat că Gazprom Germania a încălcat legea comerţului exterior. Anunţul privind sechestrul a venit după ce Ministerul Afacerilor Economice a aflat că Gazprom Germania a fost achiziţionată de JSC Palmary şi Gazprom Export Business Services LLC - dar nu era clar cine sunt proprietarii celor două companii, scrie businessinsider.com.

Ministerul Economiei din Germania a justificat preluarea spunând că nu a acordat permisiunea pentru achiziţia Gazprom Germania. Este nevoie de permisiunea, a spus ministerul, dacă investitorii nu sunt din Uniunea Europeană şi este implicată „infrastructura critică”.

„Guvernul federal face tot ce este necesar pentru a menţine securitatea aprovizionării în Germania”, a declarat ministrul economiei Robert Habeck în declaraţie. "Acest lucru include, de asemenea, neexpunerea infrastructurilor energetice din Germania la decizii arbitrare ale Kremlinului. Trebuie asigurată desfăşurarea corectă a afacerilor în Germania".

Gazprom Germania deţine unităţi de stocare a gazelor, transport de gaze şi comerţ cu energie în ţară. Compania este „de o importanţă deosebită pentru aprovizionarea cu gaz”, a spus Ministerul Economiei din Germania.

Autoritatea federală de reglementare a energiei din Germania, Bundesnetzagentur, va servi ca administrator temporar al Gazprom Germania până în septembrie 2022, a spus ministerul Economiei într-un comunicat.

Războiul Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la securitatea energetică a Germaniei. Săptămâna trecută, Germania a activat un plan de urgenţă pentru a face faţă întreruperilor aprovizionării cu gaze naturale după ce preşedintele rus Vladimir Putin a cerut plata în ruble şi a ameninţat că va opri complet gazul rusesc în Europa.

Germania se află acum în „faza de avertizare timpurie” a planului său de urgenţă energetică, Berlinul cerând tuturor consumatorilor de energie – atât industrie, cât şi gospodării – să economisească energie şi să reducă consumul. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, ţara ar putea raţionaliza gazul în ultima parte a planului în trei etape, industria fiind pe primul loc pentru întreruperi de curent, aşa cum a subliniat Ministerul Economiei din Germania. Mişcarea ar putea devasta economia şi poate duce la pierderi de locuri de muncă.

Săptămâna trecută, ziarul de afaceri Handelsblatt a raportat că Germania are în vedere naţionalizarea unităţilor Gazprom şi Rosneft din ţară.

Berlinul se gândeşte, de asemenea, să exproprieze activele Gazprom, forţând gigantul să-şi vândă instalaţiile de depozitare a gazelor din Germania, a informat vineri Politico, citând un oficial guvernamental şi alte două persoane informate cu privire la planuri.

Gazul rusesc a reprezentat 55% din importurile de gaze ale Germaniei în 2021 şi 40% din importurile sale de gaze în primul trimestru al anului 2022, a raportat Reuters. Ţara s-a angajat să pună capăt utilizării gazului rusesc până în 2024, a declarat Habeck într-un comunicat de presă din 25 martie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite