Fitch: „Bula creditului din China e dincolo de tot ce am văzut”
0Sistemul bancar fantomă al Chinei este scăpat în afara oricărui control, debitorii silindu-se din răsputeri să îşi rostogolească datoriile pe termen scurt, avertizează agenţia de rating Fitch, potrivit Business Insider.
„Nu există nicio transparenţa în sistemul bancar fantomă, iar riscul sistemic e în creştere. Nu avem nicio idee cine sunt debitorii, cine sunt creditorii şi care este calitatea activelor, iar asta afectează semnalele”, spune Charlene Chu, director al agenţiei în Beijing.
Deşi creditele neperformante nu sunt decât 1% în sistemul bancar, asta e irelevant, atâta timp cât băncile acoperă doar jumătate din creditele noi acordate.
Fondurile şi băncile de investiţii ar aconta 1,4 trilioane de dolari în credite acordate. Iar Fitch avertizează că există credite de 2 trilioane de dolari provenite de la managerii de active, care nu ar fi decât „bilanţuri contabile ascunse ale băncilor”.
Deja există semne ale problemelor: Bank Everbright nu a putut să-şi plătească un credit interbancar acum 10 zile, după creşterea pe termen scurt a dobânzii „Shibor”, semn că există probleme de lichiditate în sistem.
„În mod tipic stresul porneşte în periferie şi ajunge la nivel central şi asta este ceea ce vedem acum cu neplăţi în aceste produse”, spune ea. Paralela o constituie falimentul Northern Rock, ale cărei probleme au apărut în septembrie 2007 şi care a a ajuns să fie naţionalizată în februarie 2008, mult înainte de falimentul Lehman Brothers.
Creditarea a ajuns la 23 de trilioane de dolari
Chu explică faptul că băncile au fost forţate să ţină 3 trilioane de dolari în rezerve la banca centrală, dându-le mari depozite la dispoziţie din care să tragă.
Pe de altă parte, creditele au ajuns de la 9 trilioane de dolari înainte de falimentul Lehman Brothers la 23 de trilioane de dolari. „Au replicat întregul sistem bancar comercial al SUA în cinci ani”, spune ea.
Mărimea creditării raportată la produsul intern brut a ajuns la cer, urcând cu 75 puncte procentuale, pentru a atinge dublul PIB-ului. „Asta e dincolo de orice am putut vedea într-o economie mare. Nu ştim cum se va rezolva. Următoarele şase luni vor fi cruciale”, a conchis Charlene Chu.
Autorităţile încearcă o „aterizare uşoară”, restricţionând acordarea de credite şi mărind necesarul de rezerve al băncilor pentru a opri specula cu proprietăţi.
Şi companiile au probleme
Wei Yao, de la Societe Generale, spune că serviciul datoriei pentru companiile chineze a ajuns la 30% din PIB-ul Chinei, un prag tipic pentru crizele financiare, şi multe dintre societăţi nu vor fi capabile să plătească dobânzile sau principalul.