Energia geotermală a ajuns mai ieftină decât cea pe cărbune. Urmează o "explozie" de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia geotermală va deveni din ce în ce mai importantă, pe măsură ce guvernele lumii vor elimina subvenţiile pentru eolian şi fotovoltaic
Energia geotermală va deveni din ce în ce mai importantă, pe măsură ce guvernele lumii vor elimina subvenţiile pentru eolian şi fotovoltaic

Tot mai multe grupuri energetice încep să investească în capacităţi de producţie a electricităţii din surse geotermale din cauză că preţul unui MWh produs în acest mod a ajuns mai mic decât pentru cărbune. America Latină şi Asia de Est au cel mai mare potenţial.

Enel Green Power va investi 900 de milioane de euro în următorii patru ani pentru a-şi dezvolta tehnologi geotermală pe care o foloseşte deja în regiunea Toscana şi pentru noi proiecte în Turcia sau Peru.

Motivul? E mai ieftină decât cărbunele. Pentru energia geotermală în forma sa cea mai comună costurile de producţie sunt de 64,2 dolari/MWh, pe când cărbunele costă 78,3 dolari/MWh, conform 

Bloomberg New Energy Finance. Turbinele eoliene amplasate pe uscat produc electricitatea la 82,61 dolari/MWh iar panourile solare tradiţionale ajung la 142,68 dolari.

Tăiere de subvenţii la eolian şi solar

Cercetătorii de la Frost & Sullivan Inc se aşteaptă ca piaţa globală să crească de cinci ori, până la 5,89 miliarde de dolari, până în 2017, pe măsură ce guvernele mondiale taie subvenţiile pentru sectoarele eolian şi solar, şi caută alternative.

Capacitatea instalată la nivel mondial se va dubla până în 2030, cu o estimare de accelerare după 2020, pe măsură ce guvernele lumii vor promova astfel de investiţii, potrivit raportului New Energy Finance, apărut în iunie.

Preţul mare al electricităţii şi costul redus pentru producţia de energie geotermală, comparativ cu alte energii regenerabile, vor face această investiţie tot mai atractivă.

„În numeroase state de-a lungul Americii Latine, Asiei de Est, Asiei de Sud-Est, energia geotermală nu este doar o opţiune ci şi cea mai ieftină opţiune pentru energie în general, mai bună decât cărbunele, gazele naturale sau hidro”, spune 

Mark Taylor, unul dintre autorii studiului.

Cine şi unde sunt cei mai importanţi actori

La nivel mondial sunt în lucru investiţii cu o capacitate totală de 13,2 GW în sectorul geotermal, cei mai mari jucători fiind Ormat Industries din Israel, grupul franco-belgian GdF SUEZ şi Supreme Energy din Indonezia.

În SUA, Enel Green Power instalează alţi 25 MW la centrala sa din Cove Forth, Utah. Compania plănuieşte extinderea în Turcia, unde are 142 de licenţe de explorare împreună cu partenerul local Uzun Group, ca parte a intenţiei guvernului de a instala 600 de MW până în 2015. Alte parteneriate includ El Salvador, Peru, Guatemala şi Chile, unde Enel Green Power are licenţe de explorare.

Potrivit unui raport BNEF din februarie, Chile are cel mai mare potenţial geotermal neexploatat, cu resurse de 16 GW.

În acest moment, statele cu cea mai mare producţie în geotermal sunt SUA, Filipine, Indonezia şi Mexic, urmate de Italia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite