Energia fotovoltaică a ajuns la fel de ieftină precum cea pe bază de cărbune
0În Germania, energia solară poate fi generată acum la doar 10 eurocenţi pe fiecare kWh iar în alte state, cu mai mult soare, costul este chiar şi mai mic, scrie Deutsche Welle, care îl citează pe Bernhard Beck, directorul executiv al Belectric, o companie care construieşte centrale fotovoltaice.
„Acesta este un preţ foarte bun. Cu el ne apropiem de costul generării (energiei-nr) de centralele convenţionale”, a afirmat Beck. El a mai arătat că în alte state se poate produce şi mai ieftin, dar, de regulă cresc şi costurile de operare, deoarece modulele trebuie curăţate iar parcurile fotovoltaice trebuie încorporate în reţele electrice slabe. „Dar trendul în regiunile bogate în soare este ca energia să fie produsă pentru mai puţin de 10 eurocenţi pe killowat-oră”, a completat el.
Ce înseamnă asta? „În general, puteţi asuma că centralele fotovoltaice din statele cu mult soare produc electricitate mai ieftin decât cele eoliene, pe cărbune şi gaz. Electricitatea produsă din marile centrale solare devine competitivă cu cea produsă prin metode convenţionale”, mai spune şeful Belectric.
Cea mai mare centrală a companiei se află în Templin, estul Germaniei, şi are o capacitate de 128 MW. Aceasta este compusă din mai multe blocuri separate care generează electricitate. „Fie că ridici unul sau 100 de astfel de unităţi, în principal nu contează. Cel mai important lucru e că acestea unităţi produc electricitate la fel de ieftin şi eficient pe cât este posibil. Avantajul asupra termocentralelor pe cărbune şi gaz este că putem produce electricitatea relativ local”, mai spune Beck.
Belectric este unul dintre cei mai mari producători de panouri fotovoltaice din lume şi constructori de ferme solare.
Un "fiasco" de 10 miliarde de euro
Declaraţiile lui Beck pun din nou în discuţie eficienţa sistemului de certificate verzi acordate în România, din cauza scumpirilor pe care acestea le induc consumatorilor, atât industriali cât şi casnici. În România se acordă şase certificate verzi pentru livrarea unui MWh din energie fotovoltaică. Valoarea unui astfel de certificat poate varia între 27 şi 55 de euro, dar acestea s-au tranzacţionat mai mereu spre limita superioară. Per total, România are cea mai generoasă schemă de sprijin a energiilor regenerabile, cumulând 10 miliarde de euro.
Executivul a hotărât recent amânarea unui număr de două certificate în sectorul solar până în 2017, din cauza plângerilor constante ale marilor consumatori de energie, precum Alro şi ArcelorMittal.
Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie ale producătorului de aluminiu, declara pentru „Adevărul” că anul trecut compania a plătit 47 de milioane de dolari pe certificatele verzi şi 23 de milioane de dolari pentru taxa de cogenerare. Alro propune blocarea acordării de certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% de energie verde, asumată de ţara noastră la Bruxelles. Aceasta este realizată acum în proporţie de 97-99% pentru anul 2020. Ţinta include atât consumul de electricitate din energie verde, cât şi biocombustibilii şi energia termică.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a constatat acum câteva luni că există supracompensare în sectorul fotovoltaic şi a recomandat reducerea numărului de certificate verzi de la şase la trei. Or, în contextul declaraţiilor făcute de oficialul Belectric, se constată că n-ar mai trebui acordate deloc.