După războiul petrolului, avem scandalul oţelului: Marii producători mondiali nu au ajuns la un acord privind reducerea supracapacităţii de producţie din cauza Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China este cel mai mare producărtor de oţel la nivel mondial FOTO Reuters
China este cel mai mare producărtor de oţel la nivel mondial FOTO Reuters

China şi alţi mari producători de oţel nu au reuşit să ajungă la un acord pentru rezolvarea crizei din industria oţelului, în privinţa cauzelor supracapacităţii de producţie, relatează Reuters.

Oficialii din cele 30 de ţări care au participat la reuniunea de la Bruxelles au ajuns la concluzia că problema trebuie rezolvată rapid şi la nivel structural.

Reprezentanţii Statelor Unite au dat vina pe China pentru eşecul discuţiilor, afirmând că autorităţile de la Beijing trebuie să restrângă capacitatea de producţie, pentru a nu risca  măsuri punitive din partea altor ţări, arată News.ro.

„Dacă China nu va lua măsuri la timp şi concrete pentru reducerea producţiei excesive şi a capacităţii în industrie, inclusiv în cea a oţelului, problemele structurale fundamentale vor rămâne, iar guvernele afectate, inclusiv cel din SUA, nu vor avea alte soluţii decât cele comerciale, pentru a evita problemele din propriile lor industrii“, afirmă într-un comunicat secretarul american pentru Comerţ Penny Pritzker şi reprezentantul pentru Comerţ Michael Froman, citat de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Economiei, Shen Danyang, a spus, întrebat despre ce va face guvernul după eşecul negocierilor, că China a făcut deja prea mult.

”Oţelul este hrana industriei, hrana dezvoltării economice. În acest moment, problema majoră este că ţările care au nevoie de hrană au un apetit scăzut, aşa că hrana este prea multă”, a spus oficialul chinez.

Potrivit OCDE, capacitatea globală de producţie a oţelului a fost în 2015 de 2,37 de miliarde de tone, dar scăderea cererii înseamnă că numai 67,5% a fost utilizată, faţă de 70,9% în 2014.

Marea Britanie simte în mod special impactul supracapacităţii, în condiţiile în care cel mai mare producător de oţel din ţară, grupul indian Tata Steel, a anunţat că vrea să se retragă, punând în pericol 15.000 de locuri de muncă.

Săptămâna trecută, peste 40.000 de muncitori siderurgici germani au ieşit în ţară pentru a protesta faţă de dumpingul din China, mai scrie News.ro.

China, cel mai mare producător de oţel din lume, a crescut exporturile în ultimii ani, încercând să treacă de la o creştere economică susţinută de producţie la una susţinută de servicii concomitent cu păstrarea locurilor de muncă.

Exporturile chineze de oţel au crescut în martie cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 9,98 milioane de tone, în pofida măsurilor antidumping luate de nivel mondial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite