Criză pe piaţa diamantelor, după scăderea cererii din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele economice din China au dus la scăderea puternică a cererii de diamante la nivel mondial, în aceeaşi măsură în care au fost afectate şi preţurile materiilor prime, de la ţiţei la minereuri de fier sau de cupru, scrie Bloomberg.

Reducerii cererii din China, a doua piaţă mondială după SUA, este caracterizată drept o „catastrofă“ de către Guy Harari, cofondator al platformei de diamante neprelucrate Bluedax. În acelaşi timp, situaţia afectează şi De Beers, unitatea care vinde şi prelucrează pietre preţioase din cadrul gigantului minereurilor Anglo American.

„De Beers spune că afacerile merg în mod normal, doar că nu este un mediu obişnuit. Piaţa este mult mai slabă decât încearcă De Beers să arate lumii“, mai spune Harari.

Cererea mult mai slabă din partea naţiunii asiatice a cauzat un blocaj în domeniul diamantelor, sectorul fiind notoriu pentru cantităţile mari aflate în inventar. În acelaşi timp, producătorii sunt reticenţi în a-şi ceda din câştigurile obţinute din greu.

Anglo American, care deţine 85% din acţiunile De Beers, conta pe profiturile obţinute de celebrul cartel al diamantelor pentru a compensa scăderea veniturilor din platină, cupru şi cărbune. De Beers a contribuit cu o treime la veniturile Anglo American şi cel mai mare contributor la profiturile companiei. Acţiunile Anglo American au scăzut luni cu 7,4% pe bursa de la Londra.

Turbulenţele din China au pornit iniţial ca o încetinire în construcţii şi în producţia industrială, dar au ajuns acum să afecteze consumatorii chinezi şi, în mod special, sectorul bunurilor de lux, acesta fiind vulnerabil şi la campania anticorupţie demarată de Beijing.

Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd, cel mai mare lanţ de magazine de bijuterii listat la bursă din lume, a raportat o scădere de 13% a vânzărilor de pietre preţioase, pe măsură ce campania de austeritate a Guvernului chinez a determinat consumatorii să îşi reducă din achiziţii. 

Producătorii de diamante reduc producţia

Pe de altă parte, Kieron Hodgson, analist la Panmure Gordon & Co din Londra, spune că nu este un dezastru în China şi că piaţa abia acum se normalizează, dar problema o reprezintă cantităţile mari de diamante aflate în inventar.

Cei mai mari producători mondiali au luat deja măsuri de a sprijini preţul. De Beers a redus deja producţia de două ori în acest an, cu un total de 15%. 

Grupul minier Rio Tinto, al treilea mare producător mondial de diamante, şi-a redus, la rândul său, activitatea de extracţie cu 10%. Acest lucru nu a fost, însă, îndeajuns şi diamantele neprelucrate se vând acum cu mari reduceri pe piaţa secundară, arată Bloomberg.

Pe de altă parte, companiile din domeniu au beneficiat din plin de boom-ul chinez, cererea din statul asiatic crescând cu 16% din 2009 pânăîn 2014. Preţurile diamantelor neprelucrate au crescut cu mai bine de 20% din 2009 până în 2011.

Băncile au strâns şurubul la creditele în sectorul materiilor prime

China se îndreaptă spre cel mai scăzut ritm de creştere din 1990 încoace, mai slab chiar decât cel din 2009, din toiul crizei financiare. Economia asiatică a înregistrat o creştere economică de 6,9% în trimestrul al treilea, coborând sub 7% pentru prima oară după 2009, potrivit datelor guvernamentale publicate luni, care amplifică temerile că problemele din China vor continua să aibă impact asupra avansului economiei mondiale.

Industria diamantelor este afectată şi de un acces tot mai redus la finanţare, după ce băncile au strâns şurubul, încercând să îşi reducă expunerea, în timp ce Antwerp Diamond Bank – care finanţa circa 10% din piaţă – a fost lichidată anul trecut de autorităţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite